Gina Tricot svarar: "Kan alltid göra mer"

Borås Artikeln publicerades

Gina Tricot kommer att offentliggöra listan över sina leverantörer och kallar några av bristerna hos sin leverantörer oacceptabla.

Samtidigt medger företaget att de inte kan garantera att det ej förekommer brott mot uppförandekoden.

Anna-Karin Wårfors, CSR-chef på Gina Tricot, har själv varit på plats och besökt fabriken Shinest Apparel, som fick vidta omedelbara åtgärder för att undvika risken för kollaps efter the Accords granskning. Att företaget har skrivit under avtalet innebär ett åtagande om att stanna kvar och arbeta med leverantörer i Bangladesh, även när brister uppdagas.

– Naturligtvis hade det varit bättre om vi bara fick jättefina rapporter, men så är det inte. Det här speglar hur det ser ut i Dhaka i dag, säger hon.

Hon bekräftar ävenatt J.L. Sweater, där det skedde en dödsolycka senast i december, är en av företagets leverantörer.

– Det är fruktansvärt, den informationen som vi har är att man har kallat på hissen från sjätte våningen och någonting är fel på hissen, så när dörrarna öppnas är den inte där. Nu pågår en utredning med hissleverantören om vad som har gått fel.

Gina Tricot anlitar inte längre Tamishna-gruppen, uppger företaget. Där och på ytterligare en fabrik som BT kommer att berätta om i morgon, berättar arbetarna att de tvingas arbeta längre pass än vad som är tillåtet.

– Helt oacceptabelt, säger Per-Johan Swartling, administrativ chef på Gina Tricot.

Han vill att kunderna ska känna sig stolta över att köpa Gina Tricot-kläder. Samtidigt kan företaget i nuläget inte garantera konsumenterna att det inte förekommer brott mot Gina Tricots uppförandekod. Punkten där regelbrott är vanligast är just arbetstiden.

– Om vi ser att det här missbrukas så slår vi ned på det naturligtvis, självklart är det så. Men att man skulle kunna få en garanti att det aldrig någonsin går snett i någon fabrik, någon dag, varken i Bangladesh eller i något annat land heller, det kan vi inte, säger han.

Är kontrollerna ni gör verkligen tillräckliga för att säkerställa att er uppförandekod efterlevs?

– Vi kan alltid göra mer, och dina intervjuer visar att det har varit brister i uppföljningen, säger Anna-Karin Wårfors.

Gina Tricot anlitar tio fabriker i Bangladesh. Företaget uppger att de håller på med att offentliggöra en lista över sina leverantörer, men kan inte svara på om det blir under 2015.

– Hittills har vi inte haft ett system för underhållet av adresser och sådant, men nu börjar vi ha det.

Tobias Andersson Åkerblom

Moa Kärnstrand