Fyra döda på kort tid - misstanke om farlig drog

Borås Artikeln publicerades
"Fentanyl är en av drogerna som ligger i topp i Sverige när det gäller dödsfall", säger narkotikapolisen Niklas Lindroth.
"Fentanyl är en av drogerna som ligger i topp i Sverige när det gäller dödsfall", säger narkotikapolisen Niklas Lindroth.

Fyra dödsfall som inträffat i Borås de senaste veckorna kan ha orsakats av droger. Offren är yngre män och i ett fall misstänker polisen att dödsorsaken är extremt stark och farlig fentanyl.

– Fentanyl är en av drogerna som ligger i topp i Sverige när det gäller dödsfall, säger narkotikapolisen Niklas Lindroth.

Tre av männen har hittats döda nu i mars och den fjärde i februari. De var från 25 år och upp till 35-årsåldern.

– Vi har haft ett antal personer som varit hyfsat unga och där det funnits en missbruksbild. Om det påverkat så att de avlidit vet jag inte i nuläget, säger Bengt-Erik Bjärenstam vid Boråspolisen.

Enligt uppgifter till BT påträffades tabletter hemma hos två av männen och hos en tredje fanns en fentanylförpackning.

– Fentanyl kan finnas med i bilden. Men det kan bara bli spekulationer så länge vi inte har resultat från rättsmedicinsk obduktion, säger Bjärenstam.

Vissa dödsfall i hem blir polisärenden, även om man inte misstänker brott.

– I de här fallen fanns misstankar om missbruk och det är typiska polisfall, förklarar Bjärenstam.

Om ett par månader tror han att resultat från rättsmedicin kan komma.

– Det är mycket oroväckande när flera dör på så kort tid. Som jag ser det är tabletter och diverse saker som man köper på nätet de farligaste drogerna, säger Jan Johansson, numera utredningsbefäl vid Boråspolisen.

Tidigare har han i cirka tio år huvudsakligen jobbat mot narkotika på gatunivå.

– Dödsfall av den här arten brukar gå i perioder. För ett antal år sedan hade vi flera unga som dog av cancermediciner och andra läkemedel.

Ett problem är att man mixar olika preparat och får livsfarliga blandningar.

– Man läser på olika sajter om doser och risker och gör sig själv till försöksperson, kanske med livet som insats, säger Jan Johansson.

Fentanyl tillhör drogerna som orsakar flest dödsfall i Sverige, enligt narkotikapolisen Niklas Lindroth i Alingsås:

– I nätbutiker är det ganska lätt att köpa fentanylvarianter som inte hunnit klassas som narkotika och är helt lagliga, berättar han.

Fentanylpulver kan lösas upp i vätska och sprejas i näsan. Som vilken nässprej som helst.

Men vanligaste varianten av fentanyl är de plåster som används vid smärtlindring inom cancervården.

Även använda plåster är extremt starka och innehåller dödliga doser. Enligt Niklas Lindroth är plåstren mycket stöldbegärliga, bland annat på äldreboenden.

– Antingen tuggar man eller röker dem eller så sätter man på sig plåster.

Nyligen kontrollerade västsvensk polis en kille som hade en liten sprejflaska fentanyl på sig.

– Som tur var hade poliserna handskar på sig för fentanyl tas upp genom huden och är oerhört potent, säger Niklas Lindroth.

Fakta

Många döda av fentanyl

De senaste åren har många avlidit efter att ha missbrukat fentanyl i plåsterform:

I augusti förra året hittades en kvinna och hennes två vuxna barn döda i Hagfors. Alla tre var kända i missbrukarkretsar och utredningen visade att de hade använt fentanylplåster.

I slutet av maj och början av juni 2015 avled tre unga män och en ung kvinna i Nynäshamn.

Under 2011 och början av 2012 dog sex män och två kvinnor i Halland efter att på olika sätt ha använt fentanylplåster vid missbruk. Deras ålder varierade från ungefär 25 upp till närmare 50 år.

Visa mer...