Förundersökningen nedlagd - och nu har Petzäll betalat taxiresan

Borås Artikeln publicerades

Åklagare lägger ner förundersökningen mot riksdagsledamoten William Petzäll (SD) som polisanmäldes efter en obetald taxiresa.

Petzäll meddelar att han nu skickat 100 kronor så att det inte längre finns någon skuld. Det bekräftas av taxichauffören Gunsan Emanuelsson Andersson:

– Jajamensan, pengarna kom i går och jag har skickat tillbaka fem kronor, säger hon.

Som BT tidigare berättat kostade resan 95 kronor.

– När det handlar om så låga belopp är huvudregeln att man inte utreder om det inte finns försvårande omständigheter, säger chefsåklagare Urban Svenkvist som fattade beslutet att lägga ner utredningen.

Han hänvisar till en särskild åtalsprövningsregel i brottsbalken. En tanke med den är att man inte ska lägga för mycket resurser på småsaker om det inte finns särskilda skäl.

Smitning från krognotor, obetalda taxiresor eller liknande är så kallade snyltningsbrott och åklagare brukar avgöra om den typen av brott ska utredas.

BT berättade förra veckan att taxichauffören Gunsan Emanuelsson Andersson polisanmälde Petzäll efter en körning till en adress i Mark. När det var dags att betala 95 kronor för resan tog han fram ett trasigt och slitet bankkort som inte fungerade i bilens kortterminal.

Gunsan Emanuelsson Andersson frågade om kontanter. Petzäll hade inga, fast sa att han skulle stanna ett par dagar på adressen. Gunsan sa att hon kunde titta förbi vid ett senare tillfälle och få betalt. Han lämnade namn och personnummer.

Senare ringde chauffören två gånger till riksdagsledamoten utan resultat. Då gjorde hon polisanmälan.

– Jag är inte den som vill bråka om småsaker men tycker det är konstigt om en riksdagsman kan bete sig så här. Det handlar ju inte om några stora pengar, sa Gunsan Emanuelsson Andersson till BT.

William Petzäll förnekade att han försökt smita från betalningen:

– Hennes kortterminal fungerade inte och det är taxibolagets eget fel om man inte håller utlovad service och klarar kortbetalning. Jag kan bevisa att jag använde kortet hela veckan utan problem, förklarade han i BT.

– Jag tycker det är trams och inget annat. Jag kan gärna skicka en hundralapp till henne, sa han också.