FN:s klimatmöte avslutat – nu har länderna enats

Världen Artikeln publicerades
Foto: Czarek Sokolowski

Sent på lördagskvällen enades äntligen länderna på FN:s klimatmöte i Katowice i Polen om ett regelverk och en överenskommelse som ska få Parisavtalet från 2015 att fungera.

Den polske ordföranden för mötet, Michal Kurtyka, var påtagligt lättad när han kunde klubba överenskommelsen.

– Förra natten var en lång natt, och den har följts av en mycket lång dag, sade han, och log brett medan applåderna från de församlade delegaterna brakade loss.

– Det här innebär att vi har ordnat så att Parisavtalet kan sättas i verket. Det har varit en svår uppgift men vi har gjort vårt bästa för att lyssna på alla inblandade och inte lämna någon utanför. Texten är balanserad på ett rättvist sätt för alla parter, tillade han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.