Annons

Extrem torka hindrar skogsplantering

Torkan ställer till det i skogen. Risken för skogsbränder försvårar avverkningen – och skogsplantering går knappt att genomföra alls.
Sjuhärad • Publicerad 29 maj 2018
Arbetet står still på många platser i skogen just nu, efter de senaste veckornas torka. Skogsbranden i Västmanland 2014 blev en väckarklocka för skogsbranschen.
Arbetet står still på många platser i skogen just nu, efter de senaste veckornas torka. Skogsbranden i Västmanland 2014 blev en väckarklocka för skogsbranschen.Foto: Länstyrelsen

– Plantorna mår inte väl nu. Många kommer förmodligen att dö, säger Frans Spetz, en av ägarna till Nitta rundvirke.

De senaste veckornas värme och torka har gjort det extremt torrt i markerna. Det gör att nästan ingen markberedning inför plantering kan ske – och därmed kommer plantorna inte i jorden.

Annons

Skogsbruket är en riskfaktor för skogsbrand, eftersom metall som slår mot sten kan orsaka gnistor som kan flamma upp. Det kan hända i många olika typer av arbete, men särskilt i markberedning.

– Det är klart att man är orolig. Det får ju inte hända. Även en liten skogsbrand kan bli katastrofal för markägaren, säger Frans Spetz.

Skogsbranschen har tagit hotet om bränder på betydligt större allvar de senaste åren, sedan den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Skuldfrågan är ännu inte helt utredd där, men branschen har på eget initiativ tagit fram regler och riktlinjer att rätta sig efter.

– Alla våra inköpare och maskinförare har gått igenom en utbildning om brand. Man får lära sig vad som gör att det lätt börjar brinna, och hur vind och luftfuktighet spelar in, säger Anders Ehrenström, samordnare på Sydved.

När brandrisken överstiger nivå 4 går man in i en höjd beredskap. Skogsmaskinerna ska ha med sig extra släckutrustning. Kedjorna, som normalt sitter på däcken för att förhindra att skogsmaskinen slirar, plockas bort eftersom de är av metall och lätt orsakar gnistor.

I Sjuhärad steg brandrisken till 5E – den absolut högsta nivån – redan förra veckan. Det innebär att risken är extremt hög både för att en brand ska bryta ut och för att den ska sprida sig.

– Man bör också undvika att arbeta på långsträckta områden. Om man i stället håller sig på ungefär samma plats blir det lättare att upptäcka en brand. Man kan också behöva ha en brandvakt som bara ägnar sig åt att övervaka, säger Anders Ehrenström.

En förflugen gnista kanske inte gör att det flammar upp genast – det kan pyra en stund innan elden får fäste. I vissa områden, där det är som mest torrt och stenigt, kanske man måste undvika helt att arbeta.

– Det gäller att hitta alternativa områden vi kan ta i stället. Vi kan inte stå helt still, industrin behöver virke, säger Frans Spetz på Nitta rundvirke.

Skogsbranden i Västmanland 2014 berörde nästan 14 000 hektar skog. Bilden är tagen ett år efter branden.
Skogsbranden i Västmanland 2014 berörde nästan 14 000 hektar skog. Bilden är tagen ett år efter branden.Foto: Pi Frisk/SvD/TT

En lösning är att låta maskinerna gå kvällar, nätter och mornar, när daggen gör att eventuella gnistor inte kan få fäste. Man avsätter också tid för avsökning efter att arbetet är avslutat för dagen.

Annons

– Om vi normalt kör i åtta timmar, kör vi nu i sju timmar i stället och stannar sedan kvar en timme och ser så att det inte pyr någonstans.

Att skogsbruket får ta hänsyn till väderförhållanden är ingenting ovanligt – i höstas var problemet till exempel att det var för blött i stora delar av södra Sverige. Men att det är så här vid den här årstiden är ovanligt.

– I juli är det industrisemester, då är tempot ett annat. Men nu skulle vi egentligen ha full fart, säger Frans Spetz.

Karin SamuelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons