Annons

Maskinföraren: ”Man får vara försiktig”

Ingen chansar längre när det gäller risken för skogsbrand, menar Dan Törnblad som kör i skogen i Hökerum.
– Med sunt förnuft kommer man långt, säger han.
Hökerum • Publicerad 29 maj 2018
Dan Törnblad, som kör i skogen, och Andreas Lennartsson som är inköpare på Sydved, säger att ingen vågar chansa med riskerna för skogsbrand idag.
Dan Törnblad, som kör i skogen, och Andreas Lennartsson som är inköpare på Sydved, säger att ingen vågar chansa med riskerna för skogsbrand idag.Foto: Jan Pettersson

Det är torrt i mossan där Dan Törnblad befinner sig för att gallra skog. Men på skördarens stora däck finns ändå spår av fukt.

– Det här är ett bra område, det är ganska fuktigt. Jag ska gallra på 47 hektar, och det mesta ser ut så här, säger han.

Annons

Här kan han jobba, trots torkan. Men slirskydden, kedjorna som normalt sitter på däcken, är borttagna för att undvika gnistbildning mot stenar.

– Det försvårar avverkningen, för det är lättare att maskinen kanar om den inte har skydden. Här är marken plan så det gör inte så mycket, men sluttande marker går knappt att jobba på nu, säger han.

När det är så här torrt krävs samråd inför varje dags arbete. Andreas Lennartsson är inköpare på Sydved, och han stämmer av med maskinförarna om det går att fortsätta arbeta.

”Jag skulle aldrig käfta emot om maskinföraren säger att det inte går att köra på ett område”, säger Andreas Lennartsson på Sydved (till höger).
”Jag skulle aldrig käfta emot om maskinföraren säger att det inte går att köra på ett område”, säger Andreas Lennartsson på Sydved (till höger).Foto: Jan Pettersson

– Maskinföraren har bäst koll på hur det förändras i markerna. Jag skulle aldrig nånsin käfta emot om Dan eller någon annan säger att det inte går att köra på ett område, säger Andreas Lennartsson.

Dan Törnblad har varit igång med maskinen sedan före klockan sex på morgonen. Genom att jobba undan så mycket som möjligt innan daggen lättar och solen värmer upp minskar riskerna. Efter dagens arbete dröjer han sig också kvar och dubbelkollar så att det inte pyr någonstans.

– Och så får man vara noga med hur man parkerar maskinen. Den är varm efter en dags arbete, då ställer man den ju inte vid torrt granris, säger han.

Extra skumsläckare måste med ut med skogsmaskinen när det är så torrt som det varit de senaste veckorna.
Extra skumsläckare måste med ut med skogsmaskinen när det är så torrt som det varit de senaste veckorna.Foto: Jan Pettersson

När det är så torrt att beredskapen höjs är det också regel att ha med extra skumsläckare, som kan användas om en eld skulle flamma upp.

En regnskur kan räcka för att minska risken för att gnistor ska få fäste. Men en åskskur som följs av värme och vindar igen hjälper inte så länge.

– Om det ska bli bättre på lång sikt behövs rikliga mängder regn nu, säger Andreas Lennartsson.

Karin SamuelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons