Ex-boråsare erkänner gigantisk konstkupp

Borås Artikeln publicerades
Foto:Dan Hansson / SvD / TT

En 68-årig finsk man har erkänt en lång rad konstförfalskningar - 30 år senare, rapporterar Aftonbladet.

Mellan 1980-talet och 2010-talet ska en finsk man ha stått för en av de största konsthärvorna någonsin. 68-åringen ska ha sålt falsk konst för minst 139 miljoner kronor, bland annat genom att sälja tavlor på Bukowskis julaktion 1984. När den huvudmisstänkte mannen togs in till förhör med den finska polisen under inledningen av 2013 erkände han att han förfalskat upp emot 80 högt värderade målningar.

– Det är en av de största utredningarna som någonsin har genomförts i Europa, säger den finske kriminalkommissarien Kimmo Nokkonen till Aftonbladet.

Under 80-talet bodde mannen i Borås och misstänktes redan då för konstförfalskningar. Något som han dömdes för 1985 i Borås tingsrätt då mannen hade förfalskat signaturer på flera tavlor genom att måla dit Albert Edelfelt, men senare friades i Högsta Domstolen då de ansåg att tavlorna var äkta.

Men nu har mannen erkänt att han trots allt hade förfalskat tavlorna.

Polisen efterlyser nu flera målningar som kan finnas i Sverige. Bland annat tavlan med titeln Personnages som påstås vara målad av Fernand Léger.

– Det är mycket troligt att man har försökt att sälja dem i Sverige, säger Kimmo Nokkonen till Aftonbladet.

Varför 68-åringen, som suttit häktad i över tre år i väntan på att åtal ska väckas, valde att erkänna är oklart. Och enligt uppgifter till Aftonbladet kommer utredningen att gå till åtal under början i år.