”En katastrof för vissa fiskarter”

Borås Artikeln publicerades

Kommunbiologen Jenny Pleym gillar inte idén om att höja temperaturen i Ramnasjön. "I värsta fall får vi en oerhört rik alg- och fisksoppa", säger hon.

Planerna på att höja temperaturen med hjälp av spillvärme från fjärrvärmen faller inte Borås stads kommunbiolog, Jenny Pleym, på läppen.

Redan några graders höjning av vattentemperaturen skulle ge effekter, menar Pleym, och hon inte tror på en ökad artrikedom till följd av högre vattentemperatur.

– Folk som bor i området klagar redan i dag på högljudda sångsvanar. Med några graders höjning av vattentemperaturen är faran stor för att det blir ännu fler individer av samma arter som redan finns i sjön. Det tillkommer i alla fall inga exotiska arter, säger hon.

Kommunbiologen är också skeptisk till en höjning så att det går att bada i sjön året runt.

– Det hade visserligen varit ett intressant scenario och är det i någon sjö man ska göra det i så är det Ramnasjön eftersom den redan är så pass påverkad som den är. Å andra sidan vem skulle vilja bada i en sjö som förorenas kraftigt av alla fåglar, säger hon.

För vissa fiskarter som lever i sjön skulle en höjning till badtemperatur året runt få katastrofala följder.

– De flesta av våra fiskarter är anpassade för kallt vatten, några skulle kanske trivas och mutera, säger Pleym.

Alger och encelliga djur, vilka har mycket lättare att anpassa sig till nya miljöer än till exempel fiskar, skulle däremot trivas alldeles förträffligt vid temperaturer uppåt 20–22 grader.

– I värsta fall skulle vi få en oerhört rik alg- och fisksoppa i Ramnasjön, säger hon.

Skulle planerna på en temperaturhöjning förverkligas menar Jenny Pleym att man istället skulle få plantera in helt nya arter, som scalarer, ciklider tetra och algätare.

– Det blir i så fall Borås största akvarium, säger hon.