Annons

Bråda dagar inför kräftpremiär

Fredag. Klockan 17.00. En magisk tid för alla kräftfiskare.
Borås • Publicerad 8 augusti 2012
Bertil Hagström fiskar gärna kräftorna men vill inte äta dem ...
Bertil Hagström fiskar gärna kräftorna men vill inte äta dem ...Foto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green

Bertil Hagström i Sexdrega är en av dem.

– Visst är det spännande... Men jag äter inte kräftor.

Annons

Han minns barndomens kräftpremiärer, spänningen. Han minns fiskbilarna i Sexdrega som stod på rad för att hämta kräftorna. Här ute fanns det tradition. Nu har det mattats.

Premiärnerven har i viss mån förlorat sin spänst. Det finns frysta kräftor året runt.

Han minns festen kring fisket.

– Men många fick lite för mycket i sig, säger han och plockar med burarna. De kunde bli rätt runda under fötterna. Men det där har nog också minskat.

Han brukar kasta i 20 burar klockan 17. Och tar upp dem ett par timmar senare, och kastar i dem igen.

Några timmar senare är det dags att vittja igen. Sedan nöjer han sig. Fredagens fiske räcker.

Vad agnar du med?

– Mört eller brax. Men grannen brukar använda hotdog.

Varm korv, alltså.

Vid fisket brukar de ta med sig grillen till vattnet, sitta med ett gäng kompisar. En ljummen augustikväll kan det bli riktigt fint.

Annons

Han och sambon Carina Svensson plockar upp nätburarna som ligger i plastbacken. Denna dag regnar det rejält.

De står under tak bland den upphuggna veden. På andra sidan betar deras mjölkkor.

– Det blev ett avbräck någon gång på 80-talet, när det var kräftpest.

Hur det ser ut i år vet han inte, men förra året fick han upp rätt hyfsat med kräftor. Han fiskar på 90 meter och kan få upp runt tio kilo.

Men som sagt. Han äter inte kräftor.

Han bara fiskar upp dem.

Med start på fredag.

Klockan fem.

Bertil Hagström och sambon Carina Svensson förbereder utrustningen inför fiskestarten av kräftor på fredag.

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons