Annons

Boråsprojekt prisas i stor tävling

Ett smart kompressionsförband mot exempelvis åderbråck - med den uppfinningen har Torbjörn Lundh, verksam från Inkubator i Borås, vunnit en delseger på väg mot "nobelpriset för innovationer".
Borås • Publicerad 2 juni 2014

Med projektet PressCise har Torbjörn Lundh, till vardags biträdande professor i matematik på Chalmers, löst ett problem från stenåldern. Det handlar om att få rätt tryck på ett kompressionsförband oavsett vem som sätter på förbandet.

– Det finns hällristningar som är 3000-4000 år gamla som visar att folk lägger förband. Men hela tiden sedan dess har man bara gått på känsla, det är inte som när du tar en viss specifik dos av ett läkemedel, säger han.

Annons

Lösningen är "enkla markeringar på en speciell textil".

– Det är tre olika komponenter som påverkar trycket på ett förband: dragkraften, överlappningen och krökningen. Den avgörande lösningen på hur det här ska hanteras kom jag på när jag satt i en bilkö på väg till jobbet.

Idén med specialtextilen, som kan börja säljas som färdig produkt 2015, är så bra att Torbjörn Lundh nu har kammat hem SKAPA Utvecklingsstipendium i Västra Götalandsregionen. Priset delades ut i går och innebär 20 000 kronor samt en fin chans att den 2 oktober i år ta hem hela den nationella tävlingen. I slutpotten ligger då prispengar på upp till flera hundra tusen kronor och titeln "nobelpriset för innovationer."

– Ja, det är inte fel att kalla det så. Det här är ett prestigefullt pris som instiftades till minne av just Alfred Nobel. Torbjörn är en av fyra i VG-regionen, bland totalt 30 bidrag, som i år gått vidare till den nationella finalen, säger Heléne Öhrvall, innovationsansvarig för Almi Väst.

Hon satt i år som ordförande för tävlingsjuryn i VG-regionen och bakom tävlingen står förutom Almi även bland annat Svenska Uppfinnarföreningen och Vinova.

– Tanken är att lyfta fram uppfinnare som tar fram produkter som får samhället att utvecklas. Den innovationskraft som finns i Sverige behöver komma fram mer för en bredare allmänhet. Och nu håller vi tummarna för att Torbjörn Lundh tar hem priset igen till Västra Götaland.

Torbjörn Lundh själv är ödmjuk inför höstens final - och tackar Textilhögskolan i Borås.

– Jag är otroligt glad över att ha vunnit här i Västsverige, det är en boost för självförtroendet. Men det hade aldrig gått utan Textilhögskolan och gruppen Smart Textiles. Dessutom måste jag nämna min väldigt duktige kollega Josefin Damm, som även är delägare i projektet.

Vad skulle det betyda om du vinner det nationella priset?

– Det skulle vara en fantastiskt bra hjälp för att kunna få fram den här produkten på marknaden.

Christoffer Sjölin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons