Boråspolitiker gick till angrepp mot flyktingar på Facebook - hänger löst

Borås Artikeln publicerades

Den politiska framtiden för moderaten Jovan Vuckovic är högst osäker.

Detta efter hans kommentarer på Facebook där flyktingpolitiken kritiseras.

– Det här är sannolikt över gränsen till vad man kan acceptera, säger Moderaternas gruppledare Ulrik Nilsson (M).

I två kommentarer på ett inlägg skriver Vuckovic om afrikanska flyktingar som inte vill jobba och hur en av dem beskriver Sverige som ett himmelrike på grund av bidragen som finns här.

– Texten leder fram till åsikter som inte stämmer med de moderata åsikterna i frågan, säger Ulrik Nilsson. Vi ser inte på migration på det här sättet. Naturligtvis finns det exempel på migranter som kommit snett på olika vis, men det stora flertalet är skötsamma och bidrar till det svenska samhällets utveckling. Vi har blivit rikare på att ha en öppen migrationspolitik.

Jovan Vuckovic sitter som ersättare i fritids- och folkhälsonämnden, som bland annat beslutar om bidrag till invandrarföreningar. Han vill själv inte kommentera det han har skrivit eller att hans framtid som politiker nu ifrågasätts.

– I de nya nomineringar som ligger framför oss kommer vi naturligtvis att väga samman allting och se vilka som får förtroende framåt. Vi utgår från att de som står på våra listor företräder Moderaterna och följer den inriktning som Moderata samlingspartiet har, säger Ulrik Nilsson.

Det är oklart om Vuckovic kan sitta kvar på sitt uppdrag året ut.

– Det är inte jag själv som avgör och det måste vi fundera på nu när vi har blivit uppmärksammade på det här, säger Nilsson.

Han ringde själv upp sin partikollega och fick förklaringen att Vuckovic gjort en beskrivning av ett par händelser.

– Det är alltid fegt som politiker att beskriva vad någon annan har sagt. Du kan relatera till vad du har hört, men som politiker ska du själv stå för åsikten. Det här försåtliga sättet att presentera en bild och sedan inte dra slutsatser, det är inte värdig den som vill vara förtroendevald, säger Nilsson.

Kommentarerna gjordes på fullmäktigeledamoten Fredrich Legnemarks (V) öppna Facebooksida. Legnemark twittrade ut dem med rubriken "Vem behöver Sverigedemokrater när det finns lokala moderater".

– Jag delade länken "Allt annat är bättre än att SD får inflytande i Borås" från BT:s ledarredaktion. Då uppstod diskussioner där och Vuckovic kommer in med sina inlägg. De blir allt grövre och grövre, så jag konstaterar att han uppenbarligen är rasist och jag blockerar honom.

Legnemark säger att han naturligtvis inser att Vuckovics kommentarer inte är representativt för alla moderater.

– För min del blev det en frustration över att få den typen av resonemang från en företrädare från ett parti som jag upplever brukar hålla rågången väldigt bra där. Jag har fått reaktionen att jag borde skicka detta till deras partidistrikt. Men det är inte min sak att jaga honom för att han har en massa idéer som är vedervärdiga, utan jag tänkte att jag lägger ut det för allmän beskådan så att folk får dra sina egna slutsatser.