Boråsare misstänks ha tvättat stora summor från utlandet

Borås Artikeln publicerades
Foto: Anders Wiklund/TT

En boråsare misstänks ha tagit emot flera stora insättningar från utlandet där pengarna ska komma från brottslig verksamhet.

Ärendet sköts av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Boråsaren är delgiven misstanke om penningtvättsbrott och har förhörts av polisen.

Jonas Almström, chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, vill inte gå in närmare på utredningen men säger:

– Vi tror att pengarna härrör från brott, men förundersökning pågår och det är sekretess.

Insättningarna som personen ska ha tagit emot beskrivs som stora – och handlar om ett sexsiffrigt belopp. Utbetalningarna ska komma från utlandet.

Den misstänkte personen nekar till brott.

Vad händer i utredningen nu?

– Vi ska analysera personens svar från det här förhöret, och inte minst kontrollera olika uppgifter som framkommit, säger Jonas Almström.

Den misstänkte sitter inte frihetsberövad.

Penningtvätt är när pengar som kommer från brott omvandlas till tillgångar som kan redovisas helt öppet. Det kan till exempel röra sig om pengar från narkotikabrott, rån eller människosmuggling.

Brottet kan begås på många sätt, allt ifrån att pengar sätts in på ett bankkonto till att man gör avancerade upplägg där pengar flyttas runt i det finansiella systemet genom olika transaktioner.

Straffskalan för normalgraden är fängelse i högst två år och för grovt penningtvättsbrott går straffet upp till sex år.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.