Bilstölder vid bad kopplas till rån

Borås Artikeln publicerades

Ett antal butiksrån som inträffat i Borås under senare tid kopplas till bilstölder vid Stadsparksbadet. Det finns misstänkta, men inga bevis som binder dem till rånen.

Vid olika tillfällen under våren bröts skåp upp på Stadsparksbadet och då stals bland annat bilnycklar som badgäster låst in.

Sedan stals bilar som parkerats utanför medan ägarna badade.

Fyra bilar har anmälts stulna. Tre har hittats och minst två av dem kan ha använts som flyktbilar efter rån i Borås:

Sent på kvällen den 23 april slog två maskerade män med kofot och kniv till mot Coop Forum. De hoppade över informationsdisken vid entrén, kom över lotter och pengar och försvann i en mörk bil.

Det var en Toyota som stulits vid Stadsparksbadet.

Den 18 maj, vid lunchtid, rånades Guldfynd vid Stora Brogatan av två personer. De hade kofot och slog sönder glasmontrar. Bytet blev smycken.

Vittnen såg en tredje person vänta i bil utanför. Rånarna kom undan, men bilen hittades senare övergiven i Borås.

Det var en Peugeot som anmälts stulen vid Stadsparksbadet.

Även i ett tredje fall finns misstankar om att en bil som stals utanför badet blev flyktbil, men den gången misslyckades rånet.

När guld- och valutabutiken X-change på Hötorget skulle stänga på kvällen den 21 april så trängde sig två maskerade rånare in i lokalen. De hade elpistol och kolsyrepistol.

Efter tumult med ägaren skrämdes männen på flykt, utan ha fullbordat rånet. De sprang mot Carolikyrkan.

Det finns uppgifter om en flyktbil och beskrivningen stämmer på ett av de stulna fordonen från Stadsparksbadet.

– En fjärde bil stals också där. Men den har vi inte hittat och vi har inga uppgifter om att den synts vid något rån, säger kriminalinspektör Hans Andrén.

Vid simarenan Alideberg ska också en bil ha stulits sedan ett skåp brutits upp.

Förra veckan försökte några unga män starta en stulen bil med kablar utanför ett garage på Göta, vilket BT tidigare berättat.

När polisen kollade killarna och garaget hittades bland annat minst en rånarluva. På andra adresser påträffades stöldgods från villainbrott.

Tre av männen anhölls och två häktades senare. Båda som misstänkta för häleri och en även för förberedelse till rån.

Nu undersöks om de kan ha samband med butiksrånen.

– För närvarande har vi inget som binder någon av dem till något rån. Men misstanke finns och utredning fortsätter, säger Hans Andrén.