Bandidos höjer sin status - på väg mot fullvärdigt medlemsskap

Borås Artikeln publicerades

Bandidos avdelning i Borås har nu fått högre status inom organisationen och är på väg mot ett fullvärdigt medlemsskap.

– Det förändrar inte vår taktik. Vi fortsätter som tidigare, säger närpolischefen Per-Åke Loftegård.

Polisen tror att upphöjelsen av avdelningen inträffade på en fest som Bandidos hade i Göteborg i slutet av april.

Tidigare var klubben i Borås ett prospect chapter, en provavdelning. Men enligt Bandidos egen hemsida har avdelningen nu utsetts till probationary chapter.

Det är mellansteg på väg mot fullvärdigt medlemsskap som bara finns inom Bandidos-sfären.

Borås har varit en av flera provavdelningar, fast är i dag upphöjd till landets enda probationary chapter. Ovanför i hierarkin finns sex fullvärdiga avdelningar.

En bedömning bland poliser med erfarenhet av mc-gäng är att Borås tog klivet upp ganska snabbt. Det kan ses som ett erkännande inom organisationen.

– Hur klubbarna graderas är något internt för Bandidos. Om de kallas provmedlemmar, probationary eller fullvärdiga innebär i princip inget för oss och förändrar inte vår taktik, förklarar Per-Åke Loftegård.

En av grunderna för polisens taktik är att Bandidos klassats som kriminell organisation av rikskriminalen.

– Då är det naturligt att vi håller ett öga på dem och det får de tåla. Ger man sig in i ett sånt här gäng har man valt sida och får leva med det, fortsätter han.

Bandidos i Borås har i BT velat framstå som en mc-klubb som anser sig trakasserad och förföljd av polisen. Och inte bara medlemmar utan även deras anhöriga och bekanta drabbas.

Per-Åke Loftegård tycker inte den beskrivningen stämmer:

– Vi ingriper när det finns anledning att misstänka brott. Här i Borås visar åtal och domar att det finns kriminalitet inom klubben.

En man som länge tillhört de ledande inom avdelningen dömdes nyligen till fängelse i ett år och fyra månader för grov misshandel, misshandel, hot mot tjänsteman, med mera. Han nekar till nästan allt och har överklagat.