Arkiv: Panik när bussen masskrockade i Borås

Borås Artikeln publicerades

Stadsbussen skenade och krockade med tolv bilar som blev kraftigt demolerade.

Paniken spred sig bland passagerarna.

– Nu dör jag, det var känslan, säger Kajsa Gustafsson, som satt i bussen.

– Först tänkte jag, vilken bra chaufför som kör så lugnt. Men sedan hände det här. Jag såg hur gnistorna flög och jag fick greppa tag i damen bredvid, säger hon.

Klockan var cirka 10.45 på förmiddagen när stadsbussen av okänd anledning körde in i 11 personbilar och en färdtjänstbuss på Allégatan.

Bil började brinna
En av personbilarna började brinna, flera bilar fick omfattande plåtskador och vindrutan på stadsbussens passagerarsida sprack och flög av.

Allt medan ett tiotal passagerarna i bussen skrek ”stanna!”

– Otroligt att ingen skadades allvarligt, säger Roger Karlsson, räddningstjänstens insatsledare.

Ett annat vittne, som satt längs fram i bussen, berättar för BT att han fick skydda sig med händerna för att inte få glassplitter i ansiktet.

– Vi satt ungefär tio personer i bussen och alla skrek stanna, stanna! Han gasade på. Efter att ha träffat alla bilar körde han ner till Södra Torget och parkerade bakom kiosken. Chauffören sa inget utan alla sprang ut, chockade, säger vittnet.

En kvinna i 60-årsåldern hyperventilerade och Kajsa Gustafsson samt två andra personer fick hjälpa henne till Allégatan där polisen stod och man kunde kontakta en ambulans.

På Allégatan fick polisen fatt i chauffören som förhördes och man tog prover på honom. En utredning om vårdslöshet i trafik har inletts.

Den brinnande personbilen kunde släckas av en lastbilschaufför som befann sig i närheten av Café Orion.

– Han hade med sig en pulversläckare, berättar Peter Emilsson som blev vittne till olyckan.

Två skadade till sjukhus
Ett mycket omfattande pådrag anlände till Allégatan och kunde ta hand om två lindrigt skadade som fördes till sjukhus. En person omhändertogs för chock.

– Färdtjänstbussen bara slungades i väg av smällen, säger Peter Emilsson.

Det är oklart varför bussen inte stannade, men polisen tror att den låga solen kan ha spelat en viss roll.

– Vi vet inte varför det här inträffade. Vi vet bara att bussen fortsatte och gasade på och träffade tolv bilar, säger polisens insatschef Lars Hullegård