Man blev ihjälklämd av maskin på Boråsfabrik

Borås Artikeln publicerades
Det var i fabriken på Sjöbo i Borås som olyckan inträffade under fredagsmorgonen.
Foto:Jan Pettersson
Det var i fabriken på Sjöbo i Borås som olyckan inträffade under fredagsmorgonen.

En man i 45-årsåldern blev klämd över bröstkorgen på en livsmedelsfabrik i Borås och avled av sina skador.

En liknande olycka inträffade på samma företag i Tranås för två år sedan.

Olyckan inträffade under fredag förmiddag på livsmedelsfabriken Atria. I fabriken i Borås tillverkas husmanskost som sylta och isterband.

– Han blev klämd över bröstkorgen i en maskin och skadades allvarligt, säger Gustaf Lantz, utredningsbefäl på polisen i Borås.

Upplivningsförsök gjordes på plats innan mannen fördes till Säs där en läkare konstaterade att han hade avlidit av sina skador.

Anhöriga har underrättats om olyckan och händelsen är anmäld till både polis och arbetsmiljöverket. Företaget har också startat en intern utredning.

– Vi är otroligt ledsna över det som har inträffat och våra tankar går till vår drabbade kollega och hans familj. Produktionen är stoppad och vår platschef har samlat personalen, säger Tomas Back, vd för Atria Scandinavia i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som en dödsolycka inträffar på Atrias anläggningar. För två år sedan avled även en kvinna i Tranås efter att ha klämts i en av fabrikens maskiner.

– Jag har inga detaljer kring vad det är som har hänt i Borås, men det är anmärkningsvärt att det är andra gången på kort tid som det inträffar en dödsolycka på Atria, säger Gerald Lindberg, andra ordförande på Livsmedelsarbetarförbundet.

Tyder det här på säkerhetsbrister på arbetsplatsen?

– Händer något sådant här två gånger på två år verkar det som att det inte är helt okej med säkerheten. Det måste man ändå konstatera.

Företaget menar att man arbetar intensivt med säkerhetsarbetet, inte minst efter dödsolyckan 2015.

– Vi har investerat tio miljoner kronor det senaste året i säkerhetsarbete. Allt från att vi har utbildningar av personal till att vi har intensifierat våra skyddsronder. Så vi gör mycket i frågan, säger Atrias kommunikationschef Sara Andersson.

Det som nu har hänt är något som bara inte får inträffa, menar hon.

– Det är fruktansvärt och en stor chock för medarbetarna i Borås också. Nu tar vi hand om personalen och genomför en egen utredning kring vad som har hänt för att hitta orsaken till olyckan.