Anrika Boråsrestaurangen ute till försäljning

Borås Artikeln publicerades
Kim Shek har sprungit runt på Peking sedan barnsben, då hans pappa ägt restaurangen sedan 1983.
Foto:Sandra Nordin
Kim Shek har sprungit runt på Peking sedan barnsben, då hans pappa ägt restaurangen sedan 1983.

Borås äldsta Kinakrog, restaurang Peking, har funnits på Allégatan sedan 70-talet och ägts av Shek Chileung sedan början av 80-talet. När han nu ska gå i pension har dock verksamheten lagts ut till försäljning.

– Det är på grund av ett generationsskifte helt enkelt, säger sonen Kim Shek. Pappa fyller snart 65 och det är ganska slitsamt att jobba 12 timmar om dagen sju dagar i veckan...

Shek Chileung tog över restaurangen 1983 efter att ha drivit en liknande krog i Kalmar. Då hade man 14 anställda men med tiden har det blivit allt mer av ett familjeföretag. Både Kim, hans bror och hans mamma har jobbat på restaurangen och hjälpt till genom åren.

– Jag är i princip uppväxt i restaurangen och har sprungit där sedan barnsben. Vi har så klart hjälpt till med mycket men det krävs ett heltidsengagemang för att kunna driva verksamheten vidare, och mamma har redan gått i pension och jag och min bror har andra saker vi vill göra, säger Kim Shek.

Han säger att beslutet att lägga ut restaurangen till försäljning därför till viss del känns som ett skönt beslut att ta, men att det så klart även känns vemodigt.

– Pappa kommer nog känna av det mest, den här restaurangen har ju varit hans liv.

Alla äldre boråsare känner till restaurangen, säger han, men den yngre generationen har de inte lyckats fånga upp lika bra. Affärerna har ändå gått fortsatt stabilt, även om det inte är samma tryck på kinamat som på 80-talet.

En del spekulanter har redan visat intresse, både folk som vill ta över och driva vidare verksamheten i en liknande riktning men också personer som mest är intresserade av lokalens läge.

– Det blir upp till köparen att bestämma vad som ska hända, om Peking kommer finnas kvar eller om det blir något annat, säger Kim Shek.

Som BT tidigare berättat finns även fler restauranger i Borås ute till försäljning. Alléterrassens ägare Josef Shamoun säger att de inte kommit närmare en köpare, men han vill egentligen inte sälja och kommer fortsätta om han får tillbaka sitt indragna alkoholtillstånd.

– Den processen är fortfarande i gång i förvaltningsrätten, säger han, och påpekar att restaurangen dock fortfarande har öppet.

Även Tugg Burgers på Västerlånggatan ligger sedan tidigare ute till försäljning.