82-åring lurades av bluffbolag

Borås Artikeln publicerades

Det Maltaregistrerade bolaget "Stoppa Telefonförsäljning Limited" fortsätter att lura äldre i Borås.

BT skrev i november om en 87-årig kvinna som blivit lurad av en telefonförsäljare från bolaget. Hon svarade "ja" på frågan om hon ville stoppa telefonförsäljare från att ringa, och det dröjde inte länge förrän hon fick en faktura på 399 kronor i brevlådan.

Under samma period har även andra äldre boråsare blivit kontaktade av bolaget. En av dem är en 82-årig kvinna, vars dotter tagit kontakt med BT.

– De ringde hem till henne och ville sälja ett abonnemang på NIX.

Några veckor efter samtalet damp en faktura ner i brevlådan.

– De var fräcka nog att skicka ut fakturan efter att ångerrätten på 14 dagar gått ut.

Fakturan bestreds, men nyligen dök ändå en betalningspåminnelse upp. På påminnelsen stod en utlandsadress till företaget, med ett till synes svenskt organisationsnummer.

Den 11 december gick Konsumentverket ut med en varning för företaget "Stoppa telefonförsäljning", och deras erbjudanden att mot en kostnad registrera dig i spärrregistret NIX-telefon. Att registrera sig i NIX-registret är alltid kostnadsfritt.

Bara i fjol mottog Konsumentverket 259 anmälningar mot företaget "Stoppa telefonförsäljning". Hittills i år har 34 inkommit.

FAKTA

NIX-registret

Verklighetens NIX-register är helt kostnadsfritt att anmäla sig till, och används om man vill spärra sin telefon för obeställda samtal i marknadsförings-, försäljnings- eller insamlingssyfte.

Om du uppmanas att betala för en spärr mot telefonförsäljning är det aldrig NIX-registret som ringer.

Visa mer...