Beta

Överenskommelsen mellan rött och blått – håller den efter valet?

Beta Borås Artikeln publicerades
Ulf Olsson (S) och Annette Carlson (M), kommunalråd för de största partierna i Borås kommunfullmäktige.
Foto: Anders Robertsson
Ulf Olsson (S) och Annette Carlson (M), kommunalråd för de största partierna i Borås kommunfullmäktige.

Inget block i Borås fick egen majoritet i valet 2014. Det har tvingat fram ovanliga lösningar i den lokala politiken där gränsen mellan rött och blått suddas ut. Kommer överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna att hålla efter årets val?

Vid senaste kommunvalet fick varken de rödgröna eller alliansen egen majoritet i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna med sina 11% av boråsrösterna blev vågmästare: de kunde avgöra vilket styre som skulle gälla.

När de rödgröna i Borås la fram sin första budget i december 2014 valde SD:s ledamöter att rösta på alliansens budget.

– Vi förlorade och blev tvungna att bedriva alliansens politik istället för vår egna, säger Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås.

I många frågor är partierna i Borås överens och det är inga större ekonomiska skillnader mellan partiernas budgetar. Men blocken skiljer sig åt framförallt i synen på privatisering. I alliansens budget ingick att privatisera två äldreboenden och att sälja delar av AB Bostäders lägenhetsbestånd, något som de rödgröna gått till val på att inte göra.

Läs mer: Tidslinje över första halvårets politiska kaos i Borås

– De rödgröna sa att de inte kunde styra Borås med vår budget, men de valde aldrig att avgå från styret. Vi tyckte de hade ett ganska omoget beteende, då de uppträdde som dåliga förlorare. Vi behövde hitta en lösning, säger kommunalrådet Annette Carlson (M).

Någon ny majoritet blev det inte. Istället satte sig företrädare för blockens två största partier ner och började förhandla.

– Alliansen ville inte styra med SD och vi ville inte styra med alliansens budget. Vi behövde ta ansvar för Borås, säger Ulf Olsson.

– Läget som uppstått gjorde kommunstyrelsen handlingsförlamad och så kunde vi inte ha det, säger Annette Carlson.

Lösningen blev en handlingsplan på tre A4-sidor där kommunfullmäktiges två största partier bland annat slog fast att:

 

– Byttorpsklint och ytterligare ett äldreboende, som blev Kapplandsgatan, ska ut på entreprenad

– Bostadsbyggandet ska öka

– AB Bostäder ska få sälja lägenheter för att kunna bygga nytt. Möjligheten att omvandla hyresrätter till bostadsrätter ska prövas

– Också den som är under 65 år ska få välja hemtjänstföretag.

– Frågan om att införa facknämnder istället för stadsdelsnämnder ska utredas

– Fler verksamheter ska konkurrensutsättas

– Borås stad ska utvecklas enligt visionsdokument 2025

 

Företrädarna för S och M skrev under handlingsplanen och tog därmed hand på att de rödgrönas budget skulle fredas fram till 2018. Budgetarbetet har också förändrats så att alla partierna får samma information och underlag.

Genom den här handlingsplanen fick alliansen genom mer av sin politik än vad man annars skulle ha fått, menar Annette Carlson.

– Vårt mål är att genomföra så mycket som möjligt av vår politik.

Men om ni istället valt att samarbeta med SD hade ni troligtvis fått igenom ännu mer av er politik?

– SD:s värdegrund står alldeles för långt ifrån oss för att något samarbete skulle varit eller kommer bli aktuellt. Deras mål med samhället är inte vårt, säger Annette Carlson.

Läs mer: Så har SD röstat i Borås

Ulf Olsson är nöjd med överenskommelsen, även om hans parti tvingats bedriva allianspolitik.

– Privatiseringarna och utförsäljningarna har drabbat personalen, brukarna och de boende. Vi tycker ju att privatisering är fel, men det är en del av demokratin att inte alltid få som man vill.

Vad tror du väljarna tycker om att gränsen mellan rött och blått suddats ut?

– Jag tror väljarna vill ha politiker som tar ansvar för Borås så att staden kan utvecklas, säger Ulf Olsson.

Läs mer: Hanna Grahn: Det finns baksidor av uppgörelsen mellan S och M

I valet 2018 finns inga tecken på att SD i Borås skulle bli mindre. Med stor sannolikhet har de kvar sin vågmästarroll, men hur blir det med den blocköverskridande handlingsplanen?

Varken Ulf Olsson eller Annette Carlson vill uttala sig innan valet, men de spekulerar lite om sammanhållningen i varandras block.

– M, C och L i Borås har tydligt tagit avstånd från SD, men KD flirtar en del med SD, säger Ulf Olsson.

– Miljöpartiet styr tillsammans med alliansen i regionen och på många andra håll i Sverige, varför skulle inte det kunna hända i Borås? frågar sig Annette Carlson.