Höger eller vänster – så röstar SD i Borås

BORÅS Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas gruppledare Björn Qvarnström.
Sverigedemokraternas gruppledare Björn Qvarnström.

Votering i Boråspolitiken – då väljer Sverigedemokraterna oftast högerspåret. Allt vanligare är att partiet väljer att inte alls vara med om att ta beslut.

BT har granskat hur SD:s politiker har röstat i Borås sedan januari 2017.

Rödgröna företrädare framställer gärna Sverigedemokraterna som ett parti på högerkanten. Samtidigt finns det politiker inom Alliansen i Borås som upplever att SD brukar rösta rödgrönt när blocken ställs emot varandra.

I dag kan BT presentera fakta i målet – att SD lutar åt höger när enade block ställs mot varandra i voteringar.

Siffrorna överraskar inte SD:s nya gruppledare i Borås, Björn Qvarnström.

– Många av oss som har blivit sverigedemokrater har röstat blått förut. Siffrorna låter ungefär som jag trodde, säger Björn Qvarnström.

”Vi har snott det bästa från sossarna och det bästa från Moderaterna.”

Under 2015 gjorde BT en liknande undersökning utifrån partiets sätt att rösta i de gamla stadsdelsnämnderna. Då var det också en tydlig övervikt mot den borgerliga sidan.

Björn Qvarnström ser sitt parti som ett mittenparti.

– Om man gör det väldigt enkelt för sig: I välfärdsfrågor ligger vi till viss del till vänster, nära sossarna. När det gäller företags- och bolagspolitik och personlig frihet så ligger vi rätt nära Moderaterna. Vi har snott det bästa från sossarna och det bästa från Moderaterna.

Fakta

Så röstar SD i Borås vid voteringar

Med Alliansen: 92 gånger

Med de rödgröna: 33 gånger

Avstår/deltar inte/ensamma: 252 gånger

Andra kombinationer: 30

Visa mer...

I dubbelt så många fall som när SD röstar med något av blocken står de antingen ensamma eller väljer att inte alls vara med i beslutsfattandet.

– När vi står ensamma är det i frågor som vi måste markera, ”det här köper vi inte”. Att inte delta i beslut tror jag är de senaste 1,5 åren. Pratar man inte med oss eller ens försöker få oss att rösta på det ena eller andra förslaget och det inte är någon kärnfråga för oss – då markerar vi. Om Alliansen vill få igenom någonting, så är det faktiskt bara så enkelt som att prata med oss.

Vad har SD åstadkommit politiskt under den senaste mandatperioden?

– Jag kan villigt erkänna att, förutom att vi har fått igenom en motion och en del initiativärenden och att de andra har fått anpassa sig till och ta hänsyn till oss, så inte mycket. Däremot har det gett oss en möjlighet att bygga vår organisation. Jag har liknat den här mandatperioden vid att hålla näsan ovanför vattenytan, för att det ska bli bättre framöver. Det är inte jättelätt att få saker och ting genomförda när du är ett parti som har fått 11,33 procent och ingen officiellt vill samarbeta med oss.

I senaste budgetfullmäktige så hade ni chansen att få igenom ganska många förslag från Alliansen som låg i linje med er politik och valde att lägga ner era röster – hade det inte varit bättre att få igenom så mycket av er politik som möjligt?

– Om de hade varit intresserade av att få igenom de förslagen så fanns de i vår budget. Vår budget var den enda som var motstånd mot den rödgröna budgeten.

Om ni vore intresserade av att få igenom er politik så hade ni faktiskt chansen och valde att inte göra det.

– Vi gjorde det vi skulle göra. Vi lade fram en budget med våra förslag och sedan lade de fram tilläggsyrkanden. Hade de varit intresserade av att få igenom sin politik så hade de kunnat rösta på vår budget.

Det förekommer att politiker i olika läger begär att vissa beslut ska skjutas upp, men Sverigedemokraterna har satt i system att begära återremittering.

– Vissa gånger kan vi nog säga att det går för fort i Boråspolitiken. Nu kan jag villigt erkänna att jag inte kommer ihåg senast vi röstade på återremittering, men minnet är ju inte det bästa. I de fall vi har begärt återremiss så tycker vi kanske att det kan vara så att det saknas grejer.

Det är ibland svårt att följa SD:s politiska linje fram till Borås högsta beslutande församlingar. Varför gör ni så?

– Vi har haft vissa problem. Det har blivit fel när man har röstat på en sak i nämnden och en annan i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det håller vi på att rätta till. Tyvärr blir det ibland fel, då får sådana som jag stå för det.

Hur skulle SD kunna förbättra sitt sätt att arbeta politiskt för att få igenom mer av partiets politik?

– Ärligt talat, 2014 hade vi knappat någon som fått chans till utbildning. Vi hade ingen erfarenhet, ingen vi kunde fråga. Nu har vi människor som suttit i nämnder och människor som de nya kan fråga. På sätt och vis är det som nidbilden av oss sverigedemokrater, det är väldigt få av oss som gått vägen via ungdomspolitiken. Vi körde på. Och det har straffat sig ett par gånger.

Fakta

Så gjorde vi granskningen

• BT:s reportrar har gått igenom protokollen från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och samtliga nämnder under perioden januari 2017–juni 2018. Avgränsningen är gjord när den nya nämndorganisationen startade.

• Vid samtliga tillfällen som en fråga har gått till votering med rösträkning har vi noterat hur SD har agerat.

• Ofta har SD avstått från att delta i beslutet, avstått från att rösta eller så har partiet stått ensamt i en votering. Det har noterats i en egen kategori.

• Andra kombinationer är tillfälliga majoriteter och minoriteter som uppstår i enskilda omröstningar, exempelvis när SD och KD har röstat likadant i förskolenämnden.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.