Annons

Toppolitikern: ”Se varför kostnaderna ökar i stället för att lipa”

Sjukhusens ekonomiska bekymmer beror inte på pengabrist, enligt regionens högste politiker Johnny Magnusson (M).
– Det handlar om logistik- och ledningsproblem. Vi har alldeles för dålig produktivitet i vården, säger han.
Borås • Publicerad 3 december 2018
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) tycker att produktiviteten på sjukhusen är för dålig.
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) tycker att produktiviteten på sjukhusen är för dålig.Foto: Christer Seldevall

Flera akutsjukhus i Västra Götalandsregionen hotas av stora besparingar 2019. Södra Älvsborgs sjukhus måste minska kostnaderna med 200 miljoner för att få balans i budgeten, och ledningen vädjar om tillskott för att slippa alltför drastiska åtgärder.

– Mitt råd till sjukhusstyrelserna är att titta på varför kostnaderna stiger istället för att lipa efter mer pengar, säger Johnny Magnusson.

”Ifall vi hade fått mer produktion så hade jag inte sagt något, men det har vi inte. Nu måste vi slå i bromsarna”
Annons

Sjukhusen har fått sex procents uppräkning av budgeten i flera år när prisindex bara har stigit med tre procent – och ändå har pengarna inte räckt.

– Ifall vi hade fått mer produktion så hade jag inte sagt något, men det har vi inte. Nu måste vi slå i bromsarna och säga att ”kan ni inte förvalta skattebetalarnas pengar bättre så måste vi gå igenom det här noggrant”, säger Magnusson.

Flera sjukhus har överskridit personalbudgeten kraftigt, så även Säs där framförallt kostnaden för hyrpersonal har rakat i höjden. Men Magnusson ser inte merkostnaden till bemanningsföretagen, drygt 60 miljoner, som det stora problemet.

– Alternativet vore att det kommer inga hyrläkare och hyrsköterskor och då blir det ingen operation alls. Det är inte acceptabelt för då växer köerna. Jag tycker att våra patienter har rätt till all vård som vi kan få tag i och då får vi köpa oss fram där vi har sämst resurser själva.

”De drar på sig mer personal än budgeten tillåter men lyckas inte allokera personalen till platser där de gör mest nytta”

Magnussons anser att sjukhusledningarna är för dåliga på att styra nyrekryteringar till verksamheter med störst personalbehov.

Exempelvis är många medicinavdelningar underbemannade eftersom det är tunga linjer som det är svårt att rekrytera folk till. Följden blir ofrivilligt stängda vårdavdelningar och kaos på akuten när svårt sjuka inte får sängplats.

– Det krävs punktinsatser på just sådana ställen, istället för nyanställningar i största allmänhet. Och det är min kritik mot sjukhusgrupperna, att de drar på sig mer personal än budgeten tillåter men lyckas inte allokera personalen till platser där de gör mest nytta för att verksamheten ska rulla.

Magnusson påpekar att regionbeslutet om höjda ob-tillägg på nätter och helger är en högst medveten satsning.

– Vi vill stimulera personal att gå in i produktionslinjer som är lite tyngre. Och det är fritt fram för sjukhusledningarna att jobba lokalt med generösare villkor för att locka personal till underbemannade enheter.

” Medarbetarna jobbar stenhårt för att klara sina arbetsuppgifter. Det är inte dem jag adresserar utan sjukhusledningarna”

Enligt Magnusson är det fullt möjligt att effektivisera sjukhusen om man byter fokus och analyserar varför kostnaderna stiger.

Annons

– Det finns stora strukturproblem i vården som vi måste fundera över.

Han betonar att kritiken inte riktas mot personal ute i verksamheterna.

– Medarbetarna jobbar stenhårt för att klara sina arbetsuppgifter. Det är inte dem jag adresserar utan sjukhusledningarna som inte förmår allokera personalen på ett balanserat sätt. Det här är en ansvarsfråga för cheferna.

BT har förgäves sökt kommentar från Säs-ledningen.

Hannele ParviainenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons