Annons

Fick båda benen amputerade – nekas hiss

2013 blev Britta Kvist, 78 år, påkörd av en buss på Södra torget. Hon blev svårt skadad och fick amputera båda benen. När hon ansökte om att få en hiss installerad i trapphuset sa bostadsrättsföreningen nej. ”Jag känner mig inlåst i min egen lägenhet”, säger hon.
Borås • Publicerad 5 december 2017 • Uppdaterad 6 december 2017
Sedan ett drygt år tillbaka är Britta Kvists möjligheter att ta sig ut starkt begränsade.
Sedan ett drygt år tillbaka är Britta Kvists möjligheter att ta sig ut starkt begränsade.Foto: Jan Pettersson

Det har gått fyra år sedan Britta Kvist skadades svårt i en olycka på Södra torget i Borås. Händelsen ledde till att Brita fick amputera båda sina ben och sitter nu i rullstol.

Lägenheten på Tullen där Britta Kvist bor i ligger på första våningen och huset saknar hiss. Eftersom hon har en funktionsnedsättning beviljade Borås stad bostadsanpassning. Beslutet innebar att det skulle installeras en så kallad plattformshiss. Kostnaden för installationen står kommunen för. Borås stad står även för återställandet när hissen ska tas bort.

”Jag känner mig inlåst i min egen lägenhet. Det är jättejobbigt att inte kunna ta sig ut i trädgården när det är fint väder.”
Annons

För att få en hiss installerad måste husägaren ge klartecken. I det här fallet rör det sig om en bostadsrättsförening. Efter en omröstning i trapphuset stod det klart att bostadsrättsföreningen sa nej till att installera en hiss.

Majoriteten av de boende i huset vägrar tillåta trapphiss.
Majoriteten av de boende i huset vägrar tillåta trapphiss.Foto: Jan Pettersson

Nu kommer Britta inte ut ur sin lägenhet.

– Jag känner mig inlåst i min egen lägenhet. Det är jättejobbigt att inte kunna ta sig ut i trädgården när det är fint väder, säger hon.

När Britta kom hem efter sin sjukhusvistelse installerades en stolshiss i trapphuset. Den hissen kunde hon dock inte använda eftersom det krävdes ett lyft från rullstolen till hissen, en manöver som hemtjänsten enligt sina regler inte får utföra. Britta Kvist har dessutom en så kallad glidbräda till sin rullstol och den fungerade inte tillsammans med stolshissen. Anordningen togs bort och sonen, Robert Kvist, hjälpte sin mamma att ansöka om en ny hiss, en så kallad plattformshiss istället.

”Många tyckte att det skulle bli för trångt i trapphuset.”

Bostadsanpassningen gav klartecken och det var inga problem att få bygglov. Den nya hissen skulle ta lite mer plats i trapphuset än den första som tagit bort och då sa bostadsrättsföreningen nej.

– Som ordförande i föreningen måste jag ju ställa frågan till de som bor i trapphuset hur de ställer sig till en hiss. Jag skickade ut ett brev som beskrev hur det skulle bli och en majoritet sa nej till att installera hissen, säger Björn Eriksson, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Vad var argumenten till att det sas nej?

– Många tyckte att det skulle bli för trångt i trapphuset, bland annat med att komma ner till tvättstugan med tvättkorgar, säger Björn Eriksson.

Du bor själv i trappuppgången, vad tycker du om det här och hur röstade du?

– Jag tycker att man ska hjälpa till i den mån man kan. Hur jag röstade spelar ingen roll i det här läget, säger Björn Eriksson.

Annons

Brittas möjligheterna att komma ut begränsas också av att färdtjänsten inte har så kallade trappklättrare i alla sina bilar. Det innebär att hon bara kan åka med vissa turer där bilarna har den rätta utrustningen. Med en plattformshiss hade utbudet av färdtjänst ökat.

– Nu är mamma fast i sin lägenhet och beroende av att vi barn hjälper henne komma ut och in, säger Robert Kvist.

Britta kan bara komma ut de dagar barnen kan hjälpa henne.
Britta kan bara komma ut de dagar barnen kan hjälpa henne.Foto: Jan Pettersson
Håkan RosenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons