1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oavbrutet spännande om Quick

Formidabelt skådespeleri och väloljade Hollywoodgrepp. Mikael Håfström har gjort braskande thriller-underhållning av fallet Thomas Quick.
David Dencik gestaltar Quick som en mysgubbig folkhems-sosse vilket skapar en komisk kontrast mot beskrivningarna av hans påstådda dåd, tycker Mats T Olsson.
Foto: Ragna Jorming
btbtbtbtbt

Quick

Thriller
I rollerna: Jonas Karlsson, David Dencik m fl
Regi: Mikael Håfström

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Minns du den gamla SVT-intervjun med Dolph Lundgren på 80-talet, när han kom hem till Sverige efter några månader i Hollywood och bröt på amerikanska? Överfört till filmmediets bildspråk får jag liknande vibbar när den USA-emigrerade regissören Mikael Håfström (”Ondskan”) nu återvänt för att ge oss sin första svenska film på femton år.

”Quick” berättar om fallet med den självutnämnde seriemördaren Thomas Quick och det journalistiska arbetet bakom avslöjandet av den största rättsskandalen i Sveriges historia. Håfström har tagit till alla tillgängliga Hollywood-instrument, trubbiga som vassa, och omstöper den sanna historien till braskande thriller-underhållning. Det vräks på med övertydlig musik, glassiga drönaråkningar och blixtsnabba klippmontage som hämtade ur förrförra säsongen av CSI. Det är övertydligt och allt annat än nyskapande men skickligt paketerat med väloljade genre-grepp.

Till sin hjälp har Håfström två av landets mest formidabla skådespelare, David Dencik som Quick och Jonas Karlsson som journalisten Hannes Råstam. Dencik gestaltar Quick som en mysgubbig folkhems-sosse vilket skapar en komisk kontrast mot beskrivningarna av hans påstådda dåd. Samtidigt borde filmen nog egentligen hetat ”Hannes Råstam – The Movie”. Flankerad av sin kollega Jenny (Alba August) är han historiens självklara mittpunkt. Jonas Karlsson är suverän i rollen, där döden bokstavligen väntar runt hörnet medan han jagar sanningen i ovisshet om Quick är ett manipulativt monster eller oskyldigt offer.

Stilistiskt studsar filmen hejvilt och öser ur ’nordic noir’-deckare, ’true crime’-dokumentärer och filmhistoriska murvelklassiker. Ibland snubblar den, särskilt i några karikatyrartade lustmord på ett par av härvans centrala figurer, men är oavbrutet spännande och ihärdigt välgjord. En fulkulturell vulgarisering av ämnet? Möjligen. En underhållande dramatisering? Utan tvekan.

Läs mer

Borås

Efter polisens satsning – 40 gamla fall till åtal

Boråspolisen har (nästan) rensat i lådorna.

Nyheter

I NATT: Man var på väg hem från jobbet – blev knivrånad och av med sin moped

En man i 30-årsåldern ska ha blivit rånad på sin moped när han skulle åka från sitt arbete på Sjöbo sent på måndagskvällen.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Anmälan om allmänfarlig skadegörelse efter smäll på Sjöbo. Efterlyst inte hittad efter polisens sökinsats i Borås.

Nyheter

BORÅS: Bomb detonerade vid bil – polisen vädjar om tips

Skador vid lägenhet efter stora smällen: ”Behöver våra goda medborgares hjälp”.

Borås

Uppgifter: Efterlyst har anknytning till kriminellt gäng – stack från bil

Mannen är misstänkt för inblandning i skjutningarna tidigare under sommaren – upptäcktes av ledig polis.

Borås

Borås: Kvinna med rullator bestulen – polisen efterlyser tips

En äldre kvinna utsatt – polisen går ut med signalement.