Annons
Innehåll från RÅNGEDALA PLANTSKOLA

Rångedalas tips och råd: Så lyckas du med sommarblommor i kruka och balkonglåda

Nu är det tid att sätta sommarblommor i kruka och balkonglåda. Trädgårdsmästare Joakim Svensson på Rångedala Plantskola kommer här med sina bästa proffstips för hur du lyckas med dina sommarblommor i år – oavsett läge och väder.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Finns det någon härligare än prunkande sommarblommor på täppan eller balkongen? För att blommorna ska hålla sig fina hela sommaren finns det några enkla råd, berättar Joakim Svensson på Rångedala Plantskola.

Här tipsar han hur du planterar sommarblommor för både soligt och skuggigt läge.

– Det finns få växter som kan jämföras med sommarblommorna vad gäller blomning. Får de vatten, gödsel och lite omvårdnad så belönar de dig med fantastisk blomning i alla tänkbara färger och former under hela säsongen.

”Med stor kruka lättare skötsel och snyggare plantor.”

En viktig grundregel är att ge plantorna rejält med utrymme att växa i. Stor kruka med mycket jord ger lättare skötsel och snyggare plantor.

– Det är lätt att välja en för liten kruka eller låda när plantorna är små. Men jordvolymen måste vara tillräckligt stor för bra rotutveckling, god tillväxt och för att inte växterna ska torka för fort, säger Joakim Svensson.

Oavsett om du planterar i kruka, balkonglåda eller i rabatten så krävs en riktigt bra jord med bra struktur, långtidsverkande näring och god dränering.

– Vi rekommenderar vår egen urnjord som är Kravmärkt. Planterar du i rabatt bör du förbättra din matjord med kogödsel eller yrkesodlarjord.

Urnjord innehåller näring som räcker i cirka sex veckor. Sedan ska du börja med regelbunden gödning. Glöm inte att göra håll i botten av kärlet och att lägga ett generöst lager lecakulor för bästa dräneringen.

Begonia, fuchsia och Flitiga Lisa gillar skuggigare lägen.
Begonia, fuchsia och Flitiga Lisa gillar skuggigare lägen.
Tryck i rejält med jord runtom så håller fukten bättre.
Tryck i rejält med jord runtom så håller fukten bättre.
”För soliga lägen föreslår jag stjärnöga och chokladskära.”

Och så är det detta med vattningen. Doppa plantorna i en hink med vatten en stund innan planteringen. När du är klar med ditt arrangemang så vattnar du igen i ett par omgångar. Växter torkar snabbare än man tror, särskilt i soliga lägen.

Nästan alla sommarblommor trivs bra i solen. Men det finns många fina sorter som föredrar halvskugga eller skugga.

– Begonia, fuchsia och Flitiga Lisa gillar skuggigare lägen. För soliga lägen föreslår jag stjärnöga och chokladskära till exempel, säger Joakim Svensson.

Några andra sommarfavoriter är blåkrage, dahlia, femtunga, husarknapp, hängverbena, jätteverbena, nemesia, silvernjurvinda, sommarljus, snöflinga, snötörel, starr och tvillingsporre.

Ett sista smart tips är att skaffa en fuktighetsmätare som du stoppar en bit nere i jorden. Med den håller du bra koll på fukten.

Blir det en riktigt fin sommar, vilket meteorologerna lovat i år, är vattningen A och O om sommarblommorna ska stå sig vackra ända till hösten.

PLANTERA SOMMARBLOMMOR I FYRA STEG

Här är Rångedalas kompletta guide för en lyckad plantering av sommarblommor.

1. Välj en rymlig kruka eller balkonglåda med hål i botten och dränera. Jordvolymen bör vara tillräckligt stor för att gynna rotutvecklingen och hålla fukten bättre. Börja med att fylla upp med cirka fjärdedel lecakulor i botten för god dränering.

2. Fyll med bra jord för lyckat resultat. Rångedalas Kravmärkta urnjord innehåller långtidsverkande näring och har en bra struktur för god dränering.

3. Plantering och växtval. Ta upp plantorna som stått i vatten, avlägsna krukorna och placera ut. Plantera tätt och variera gärna växter i samma färgskala. men med olika höjd och bladverk. Fyll på med urnjord och tryck till. Jordklumpen på plantan ska täckas helt för att undvika uttorkning.

4. Vattna rikligt och tillför näring. Urnjord innehåller näring som räcker i cirka sex veckor. Därefter tillförs flytande näring vid vattning. Det gör att blommorna håller sig finare och blommar längre.

Balkonglåda med fat under är smart när man bor i lägenhet.
Balkonglåda med fat under är smart när man bor i lägenhet.

Rångedala plantskola – Ovanligt mycket trädgård

Rångedala Plantskola med två av Sveriges mest välsorterade garden center i Borås/Lundaskog och Rångedala erbjuder ett brett sortiment av trädgårdsväxter och tillbehör i en inspirerande miljö.

Där hittar du ett noggrant utvalt växtsortiment av högsta kvalitet. Välfyllt med perenner, rosor, prydnadsbuskar, häckplantor, träd, barrväxter, säsongsväxter, krukväxter, blomsterlök och fröer. Särskilt populära är Rångedalas perenner i stora krukor som ger ett fantastiskt resultat direkt i trädgården.

I butiken i Borås hittar ni också ett stort sortiment av snittblommor och presenter som komponeras till personliga arrangemang av florister. Här finns även ett stort sortiment med krukväxter av högsta kvalitet, samt många ovanliga sorter. Självklart även krukor och inredningsartiklar.

Rångedalabutiken erbjuder ett stort sortiment av dammprodukter, såsom pumpar, fontäner, dammduk, sten, filter, tunnor, vattenväxter och näckrosor.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se