"Risk att det blir en kraftig vänstervridning av Borås politik"

Vilka som ska bestämma är klart.
Borås • Publicerad 20 oktober 2014
Foto: Lennart Magnusson

Men hur de ska lyckas styra Borås är fortfarande en knäckfråga.

Boråsarna får vänta på svar om de viktiga politiska frågorna.

– Det var väl utifrån valresultatet väntat att de skulle försöka få ihop en minoritet som vill jobba tillsammans, säger kommunalrådet Annette Carlson (M) som en kommentar till de rödgrönas presskonferens.

Det var vid lunchtid som det väntade beskedet kom att de rödgröna ska fortsätta styra tillsammans.

– Än så länge vet vi väl bara att de vill jobba ihop, men vad de ska jobba ihop om det har vi inte fått reda på, säger Carlson.

Från Folkpartiet finns en besvikelse över att man inte lyckades locka över Miljöpartiet till Alliansens sida.

– Jag tycker det är tråkigt att Miljöpartiet inte värderade vårt bud på ett annat sätt, säger Morgan Hjalmarsson. Nu är risken att det blir en kraftig vänstervridning av Borås stads politik.

Enligt mandatfördelningen har Vänsterpartiet fler mandat än Miljöpartiet, sex jämfört med fem, vilket kunde ha gett Vänsterpartiet en kommunalrådspost.

Hur kommer det sig att Vänsterpartiet inte har en kommunalrådspost?

– Miljöpartiet har varit väldigt tydliga med att de behöver ha kommunalrådsposten för att ingå i ett samarbete. Vi får istället ett större politiskt inflytande i olika nämnder och styrelser. Det handlar om väsentligt större inflytande än vad vi har haft under den gångna mandatperioden, säger Ida Legnemark (V), gruppledare.

Det kanske största problemet för det nya styret i Borås är att få igenom en budget. Allianspartierna är tydliga med att de nu, för första gången på fyra år, ska lägga fram en egen gemensam budget. I förhandlingsspelet vill ingen sida avslöja vilka politiska frågor de vägrar att släppa på.

– Ännu finns ingen budget att ta ställning till. Vi vet överhuvudtaget inte vad det är för tossigheter de kommer att föreslå, säger Carlson.

Om de två blockens budgetar ställs mot varandra vid en omröstning kan Sverigedemokraterna som fälla avgörandet.

– Vi har inte fört några samtal med Sverigedemokraterna, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S). Vi fortsätter att ha en dialog med Alliansen. Vi har tidigare haft borgfred inom ett antal områden.

Kerstin Hermansson (C) är av sitt parti föreslagen att fortsätta som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

– Jag är mest orolig för valfrihetsfrågan och att det finns risk att boråsare framöver inte kommer ha samma möjligheter att välja exempelvis äldreomsorg, kommenterar hon det rödgröna styret.

– Det är olyckligt att vi inte får en ordentlig majoritet, säger gruppledare Falco Güldenpfennig (KD). Man kan se det här som rond ett. Nu börjar rond två för att komma överens om budget och annat.

 

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.