Annons
Nyheter

Kulturforskare: ”Helt okej med tv för småbarn”

Självklart ska även barn som är yngre än två år titta på tv, säger forskaren Margareta Rönnberg.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011
Margareta Rönnberg
Margareta RönnbergFoto: Therece Tilly

1997 förändrade Teletubbies på BBC synen på barn-tv för alltid. Det var det första barnprogrammet som riktade sig mot mycket små barn.

Det orsakade stor debatt, SVT vägrade ta in programmet. Men tiden gick, och numera finns många program som riktar sig till de allra yngsta.

Annons

Helt i sin ordning, tycker Margareta Rönnberg, som bland annat forskar i barnkultur. I hennes bok Blöjbarnsteve presenteras bland annat en studie där barn filmades medan de såg på tv med sina föräldrar.

– Det enda som skrämde dem var Rapport. I övrigt var det faktiskt en överraskning även för mig hur mycket barnen förstod och att de kunde sitta koncentrerade under så lång tid.

Många föräldrar har dåligt samvete för att teven blir barnvakt. Margareta Rönnberg tycker inte att det är hela världen heller.

– Man får fråga sig vad barnen gör medan föräldrarna lagar mat, om de inte tittar på tv. Det finns studier på hur barn sysselsattes innan teven kom, och det visade sig att de tillbringade mycket tid med att sitta och titta, i barnstolar och barnhagar. Ingen förälder orkar aktivt sysselsätta barnet mer än ett par timmar per dag, säger Margareta Rönnberg.

Barnen väljer själva program som är lämpliga för åldern, de slutar titta om det blir för svårt eller ointressant, menar Margareta Rönnberg. Däremot gillar hon inte när teven står på i bakgrunden hela dagen, som en radio. Forskning visar att barnen leker kortare stunder och mer okoncentrerat då.

Hur mycket ska ett barn som är ett och ett halvt år få se på tv?

– En halvtimme på morgonen för att vakna till och en halvtimme på kvällen för att varva ner tycker jag absolut är okej. Om barnet alltid vill titta på tv, 3-4 timmar i sträck, kan man kanske tänka sig att något är fel. Men då bör man också fråga sig hur man själv samspelar med barnet, och inte skylla allt på apparater.

Finns det inga nackdelar med tv?

– Vad skulle det vara? Det finns så mycket vanföreställningar. Man säger att tv-bilderna går för snabbt, att barnen inte hinner med. Men då skulle man ju behöva förbjuda barnvagnar också, för att inte tala om bilar.

– Barnprogram för de yngsta har ett väldigt långsamt tempo.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons