Vändning i Vegbyfallet – sonen gripen i England

Ulricehamn Artikeln publicerades

Mordförsöket på Vegby camping i mars i fjol slutade med att en 37-årig man friades av tingsrätten. Nu har hans son, som också var misstänkt, gripits i England, skriver GT.

Sonen har varit internationellt efterlyst i ett år. Efter att pappan gripits, åtalats och friats av tingsrätten är det tänkt att de försenade hovrättsförhandlingarna ska inledas i maj.

Nu har fallet plötsligt fått en ny vändning. För några veckor sedan greps den efterlyste sonen i England.

– Jag förstod det som att polisen i England hade kontrollerat honom av en tillfällighet, av andra skäl. Jag tror han försökte smita från polisen och då upptäckte de att han var efterlyst. Han är kvar i England, men som jag förstår det ska han snart vara på väg hit, säger åklagaren Martin Svensson till GT.

LÄS MER: Försökte fly – machetehugget gick ner till skallbenet

LÄS MER: Pappan till sonen: "Gör färdigt, skär av honom halsen"

Det var i mars i fjol som händelsen inträffade på Vegby camping. En man blev vid upprepade tillfällen knivhuggen med en machete och fick svåra skallskador.

Kort efter greps den 37-årige pappan. Sonen fanns det däremot inga spår av.

Rättsprocessen blev sedan kantad av förseningar efter att försvaret kallade nya vittnen.

Enligt polisen hade pappan och sonen i samförstånd utfört gärningen, men tingsrätten friade honom.

Nu ändras plötsligt förutsättningarna inför de stundande hovrättsförhandlingarna när sonen plötsligt gripits.

– Jag hade nästan släppt det, kan jag säga. Det har gått så lång tid att man nästan trodde det skulle rinna ut i sanden. Men ur min utgångspunkt är det väldigt positivt att man kommer få honom på plats i Sverige och förhoppningsvis kan avgöra hans mål i tingsrätten innan pappans hovrättsförhandling. Det kan påverka den andra processen. Det vet man inte, säger Martin Svensson till GT.