Mordmisstänkte 27-åringens första ord i rätten

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

Den mordmisstänkte 27-åringen trodde inte att 30-åringen han knivhuggit var så illa skadad. Därför återvände han till brottsplatsen – med taxipengar och förband.

27-åringen satt större delen av första rättegångsdagen med blicken fastnaglad i bordet framför sig.

– Jag mår så jävla illa. Det var inte det här jag ville. Jag har svikit dem så hårt, sa han när han tillfrågades hur han har mått under tiden i häktet.

27-åringen och 30-åringens familj har en långtgående historia. De har varit vänner, men för en tid sedan skar det sig mellan dem. Konflikten kulminerade i att 27-åringen ska ha attackerat en av 30-åringens familjemedlemmar i slutet av förra året. Men enligt 27-åringen är den konflikten är löst. Uppgörelsen var att de inte skulle ha med varandra att göra.

Det, förklarade 30-åringens sambo, innebar att 27-åringen mycket väl visste att han inte var välkommen hem till 30-åringen. När han knackade på den 28 januari blev han också ordentligt avsnäst.

27-åringen ville veta varför 30-åringen var så aggressiv och återvände därför 10-15 minuter senare. Så fort dörren öppnades säger 27-åringen att han fick en handyxa i huvudet, varpå han själv drog kniv. Efter tumultet gick han hem. Han undrade hur 30-åringen mådde, och beslöt sig för att gå tillbaka.

Han rafsade ihop förband ifall 30-åringen var skadad, och tog med sig pengar ifall han behövde åka taxi till sjukhuset i Borås. Han försökte få med sig en kompis som kunde gå före och agera medlare, men fick inte med sig någon. När han ändå återvände till platsen greps han av polis och fick då veta att 30-åringen var död. 27-åringen ifrågasatte om han verkligen var gripen för mord.

De inledande sekunderna av bråket är viktiga. Där finns inga vittnesuppgifter, bara 27-åringens uppgifter om att han drogs in i lägenheten och fick en yxa i huvudet. Enligt 30-åringens sambo har de en yxa i lägenheten i försvarssyfte. Den brukar ligga på en garderob i hallen. I dammet på garderoben finns också färska spår efter fingrar, men det går inte att avgöra om något föremål legat där. När tumultet var över låg yxan på hallgolvet. 30-åringens sambo beskrev det som att 27-åringen och 30-åringen satt tätt ihop slagsmålet igenom. 27-åringen menar att han ville hålla sig nära 30-åringen för att avvärja ytterligare slag med yxan.