Laddar för årets konstrunda

Ulricehamn ,
Lars Isaksson finjusterar ett av verken i samlingsutställningen i Ulricehamns museum. I dag invigs årets konstrunda i Ulricehamnstrakten. Den pågår till och med söndag.
Foto:
Egon Johansson är ordförande i föreningen Konstrundan i Ulricehamn.
Foto:
Ett oönskat W har hamnat mellan 2:an och 1:an i datumangivelsen. Lösningen? Tipp-exa flera hundra foldrar.
Foto:
Det är inte helt lätt att slå in första spiken i väggen. När tavlorna väl börjar komma upp blir det dock lättare. Bella Cotter måttar placeringen av ett verk.
Foto:
Foto:

25 konstnärer, 17 anhalter. I dag börjar årets konstrunda i Ulricehamnstrakten.

BT följde föreningens kärna under hängningen av samlingsutställningen i Ulricehamns museum.

Artikeln publicerades 20 april 2017.

Lars Isaksson, Bella Cotter, Egon Johansson och Gun-Britt Bäckman rör sig unisont från vägg till vägg på Ulricehamns museums utställningslokal. Det är konstrundans samlingsutställning som ska upp.

– Tror du han blir sur om vi ställer tavlan i fönstret? frågar Egon Johansson, ordförande i föreningen och rör sig mot ett av verken.

Placeringen är känslig. Något år placerades ett konstverk på golvet, till konstnärens förtret.

– Det gör vi inte om, säger Egon Johansson.

Ulricehamns museum är samlingspunkten på årets konstrunda. Där finns också de konstverk som lottas ut, från samtliga av de medverkande konstnärerna.

– Det är klart att en samlingsutställning spretar. Det är så många olika uttryck som ska in i samma lokal, säger Egon Johansson.

De deltagande är 25 till antalet, och är fördelade på 17 platser.

Det är dock något fler än så som ansökt om att få utgöra en anhalt på kartan.

– Men vi har kvalitetsbedömning. I Borås kräver de att konstnärerna har utbildning eller en diger utställningsresumé, men det har inte vi. Vi försöker se till det konstnärliga uttrycket, även om det alltid är svårt att bedöma konst, säger Egon Johansson.