Våldsamt kaos på skolan – 15 elever uppsökte vård

Ulricehamn Artikeln publicerades
4 bilder
Foto:Jan Pettersson/Anette Westerlund

Ett 20-tal elever, lärare och poliser fick uppsöka vård efter att någon kastat smällare i Stenbocksskolan under tisdagsförmiddagen.

En person greps även för misshandel i samband med ett bråk utanför skolan.

Ett 15-tal elever fick uppsöka vård och två poliser klagade på smärta och tjut i öronen efter smällarna i Stenbocksskolan.

Klockan var runt tio på förmiddagen när någon eller några kastade minst två tända fyrverkeripjäser i skolans pelarhall.

Efter en smäll kom polisen till platsen. De höll på att hjälpa till med utrymningen när den andra fyrverkeripjäsen smällde av.

– Vi har fått uppgifter om att ungefär hundra personer befann sig i lokaler där det smällde och någon lärare stod väldigt nära en knall. Enligt uppgifter kom det blod ur hans öra så trumhinnan kan ha gått sönder, säger utredningsbefälet Jan Johansson vid Boråspolisen.

Två poliser klagade på smärta och tjut i öronen efter smällen, vilket lett till en anmälan om våld mot tjänsteman. Ett 15-tal elever uppges ha uppsökt vård på grund av öronsmärtor.

Mer eller mindre hela dagen beskrivs som orolig: tidigare körde någon in med fyrhjuling på skolan och körde i korridorerna.

Efter smällarna var ett antal personer inblandade i ett bråk. Enligt polisens presstalesperson Ulla Brehm ska det ha rört sig om ett tiotal personer. I samband med det greps en tonårig kille misstänkt för misshandel.

Enligt en elev som BT pratat med ska den gripna killen inte gå på Stenbocksskolan.

– Han misstänks för misshandel. Han är inte hörd ännu, men det kommer att gå fort eftersom han är så pass ung, säger Jan Johansson, utredningsbefäl vid Boråspolisen.

Polisens presstalesperson i region Väst, Ulla Brehm, säger till BT att ytterligare två personer fick följa med polisen.

– De är misstänkta för narkotikabrott. Poliser på plats misstänker att de är påverkade så de får följa med för provtagning, säger hon.

Eleverna samlades på fotbollsplanen utanför skolan. Strax innan lunch släpptes elever och personal in i skolan igen. De som ville fick gå hem, förutsatt att de meddelade sin klassföreståndare. Vissa klassföreståndare ska enligt uppgifter till BT ha använt Facebook för att uppmana sina elever att gå hem. För att öka tryggheten på skolan låstes alla entréer utom huvudentrén.

För att stötta de som stannade kvar på skolan kallades extra stödinsatser i form av kuratorer och skolsköterskor också in.

I dag, onsdag, ska undervisningen bedrivas som vanligt, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

De senaste månaderna har varit oroliga på Stenbocksskolan. Under våren har flera lärare sagt upp sig i protest mot dåliga arbetsförhållanden och låga löner.

I april rapporterade Ulricehamns tidning om en nedskräpning i pelarhallen som var så omfattande att den upplevdes som "kränkande mot städpersonalen" sa skolans rektor Matthias Nordgren till tidningen då. Skolan övervägde då kameraövervakning för att komma tillrätta med problemet.

BT har sökt skolans rektor och biträdande rektor för att låta dem kommentera gårdagens händelser, men inte lyckats.