Handlaren efter Ica-kuppen – hyllar personalen: ”Reagerade som de skulle”

Ulricehamn Artikeln publicerades
Ica tornet Calle Bergman
Foto: Louise Olsson
Ica tornet Calle Bergman

En uppseendeväckande kupp ägde rum i Ulricehamn på torsdagskvällen. Två maskerade gärningsmän sågade sig in i en bankomat inne på Ica Tornet.

– Utrustade med kofot och vinkelslip, säger Calle Bergman, handlare på Ica Tornet.

Det var butikspersonalen som själva larmade polis när gärningsmännen gav sig på bankomaten i anslutning till entrén och förbutiken på Ica Tornet i Ulricehamn. Förutom de tre i personalen befann sig fullt med kunder i butiken, menar Calle Bergman, handlare på Ica Tornet.

– Det kommer in två maskerade män strax innan halv tio – de är utrustade med kofot och vinkelslip. Personalen hör oljud och märker snabbt att männen försöker bryta upp bankomaten, säger han.

En i personalen befinner sig i kassan – en i förbutiken – och en vid pantautomaterna.

– Alla reagerade som de skulle. Två larmade genom de larmknappar som personalen alltid bär med sig. Den tredje ringer upp 112 och har kontakt med SOS under hela händelsen.

Polisen genomförde en teknisk undersökning under fredagen.
Foto: Anne Engström
Polisen genomförde en teknisk undersökning under fredagen.

Händelsen ägde rum bara en halv timme innan stängning – och Calle Bergman berättar att de alltid finns en väktare på plats vid den tiden.

– De var precis på väg in – så när personalen larmade kom väktaren och störde gärningsmännen, säger han och fortsätter:

– När de märker att det börjar gå dåligt ger de upp och flyr ut genom entrén. Många är på plats efter stängningen – både föräldrar och polis. Under natten och morgonen har polisen varit kvar och bevakat området.

Gärningsmännen lyckades inte få med sig några pengar och ingen skadades fysiskt. Polisen har genomfört förhör på platsen och rubriceringen är oklar, berättar Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

– Det finns ingen misstänkt just nu, säger han.

”De har brutit upp och slagit sönder bankomaten – men inte fått med sig några pengar”, säger calle Bergman.
Foto: Anne Engström
”De har brutit upp och slagit sönder bankomaten – men inte fått med sig några pengar”, säger calle Bergman.

För personalen har det varit en omtumlande upplevelse, menar Calle Bergman.

– Vi genomför teoriutbildningar och har genomgångar för att försöka förbereda oss på den här typen av händelser – men det går inte att jämföra med verkligheten. Ica har ett eget säkerhetscenter och en psykolog kommer att kopplas in, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt över min personal.