Får inte tillbaka beslagtagen alkohol

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto: Gorm,Kallestad

När ulricehamnaren försökte föra in stora mängder alkohol i landet fastnade han i tullen, som tog alltihop. Mannen överklagade och hävdade att han skulle ha alkoholen för eget bruk. Men det köpte inte rätten som nu säger att Tullverket gjorde rätt.

Det var i somras som mannen stoppades i Helsingborg. Då hade han fört in 24 liter sprit, 45 liter vin och 166 liter starköl. Tullverket tog beslutet att ta alkoholen från mannen eftersom han enligt dem saknade rätt att föra in den.

Mannen överklagade beslutet och nu har förvaltningsrätten i Malmö fattat beslut i ärendet. Mannen hävdade inför rätten att alkoholen är för eget bruk. Han dricker själv en eller två flaskor sprit i veckan och ungefär ett flak öl. Dessutom var alkoholen till en fest han planerade.

Rätten konstaterar att mängden alkohol som mannen har fört in överstiger den mängd som brukar vara vägledande för vad som är eget bruk. Det skulle ändå kunna vara okej att föra in så mycket alkohol, men det beror på omständigheterna i övrigt. Nu konstaterar rätten att mannen har uppgett motstridiga uppgifter om en planerad fest. Först sa han att det inte var någon fest planerad men sedan ändrade han sig.

Sammantaget bedömer rätten att mannens införsel av alkoholen är att betrakta som kommersiell och att han saknat rätt att föra in den. Därför hade Tullverket rätt att inte lämna ut alkoholen.