Duell om Ulricehamns styre

Ulricehamn Artikeln publicerades
Skolan är en viktig debattfråga. Stenbocksskolan står i centrum för debatten om var högstadieeleverna ska gå i skolan, men i den frågan är S och M ense.
Foto: Anne Engström
Skolan är en viktig debattfråga. Stenbocksskolan står i centrum för debatten om var högstadieeleverna ska gå i skolan, men i den frågan är S och M ense.

Inför valet den 9 september är en av skiljelinjerna i Ulricehamnspolitiken frågan om en stor eller två mindre högstadieskolor, men politiken handlar desto mer om den bredare frågan hur kommunen ska hantera sin befolkningsökning.

Först ut i Borås Tidnings valdueller är kommunstyrelsens ordförande Mattias Josefsson (S) och biträdande oppositionsrådet Sebastian Gustavsson (M) som tagit steget uppåt i sitt parti och nu är förstanamn på valsedeln. De representerar majoriteten respektive oppositionen och frågan vem som leder kommunen efter valet får sitt svar om några veckor. I dag kan osäkra väljare få en viss vägledning i valduellen mellan de två.

En växande kommun har många utmaningar. Oavsett vilken majoritet det blir efter valet krävs bostadsbyggande, satsningar på infrastruktur samt skolor, förskolor och äldreboenden. Planarbetet prioriteras, men där menar Sebastian Gustavsson att majoritetens fokus på järnvägen har lett till att ordinarie planarbete fått stå tillbaka. Mattias Josefsson beräknar att för att nå målet 27 000 invånare år 2025 behövs cirka 1 000 nya bostäder.

– Skolan är en av våra viktigaste frågor, säger Sebastian Gustavsson. Den hoppas vi få utrymme för i debatten.

Frågan om Ulricehamn ska renovera och bygga ut Stenbocksskolan i Ulricehamn och Ätradalsskolan i Timmele eller ersätta dem med en enda stor 7-9-skola i Ulricehamn kommer inte att avgöras före valet. Just i den frågan är Mattias Josefsson och Sebastian Gustavsson överens, eftersom M ställde sig bakom majoriteten i att huvudspåret för högstadieutredningen ska vara en skola för hela kommunen i centralorten.

Sebastian Gustavsson säger att politiken i Ulricehamn i hög grad präglas av samsyn, men att det givetvis finns frågor där man är oense.

Mattias Josefsson hoppas att debatten tydliggör skillnader mellan partierna, men även visar var de är överens.

– Många upplever att det går bra för Ulricehamn och det blir inte många kontroverser, säger han. Men en fråga där vi är oeniga med Moderaterna är att vi Socialdemokrater gärna ser att sim- och sporthallen blir kvar i kommunal regi.

Fakta

Valet i Ulricehamn

Nio partier har anmält listor till kommunvalet i Ulricehamn: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och det lokala partiet Nya Ulricehamn.

Efter valet 2014 blev mandatfördelningen S 13, MP 3, V 2, M 10, L 2, C 10, KD 2, SD 4, NU 3.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.