”De var noga med att det skulle vara enligt reglerna”

Ulricehamn Artikeln publicerades

Plikttrogna människor som jobbar både bra och noggrant. Det är prästen Bengt Merhamres bild av paret som anlitades av kommunpolitikern Ulf Svensson.

Det var genom sin fru som Bengt Merhamre lärde känna paret. Vid något tillfälle var Bengt Merhamre på plats hemma hos Ulf Svensson, där paret jobbade.
– De ville visa vad de gjorde. De målade, kaklade badrum och tapetserade. Som jag kunde bedöma det, var det ett otroligt bra arbete. Dessutom hjälpte de till med djuren, berättar han.
Bengt Merhamre beskriver paret som plikttroget.
– Och de var noga med att det skulle vara enligt reglerna. De var därför angelägna om att den lön de skulle få skulle beskattas enligt reglerna.
Bengt Merhamre poängterar att han inte är insatt i själva uppgörelsen mellan Ulf Svensson och paret, vad gäller lönen för arbetet.
– Men jag vet att de fått totalt 9 000 kronor. Sett till hur mycket de arbetat, så är det naturligtvis väldigt lite. Även om de var glada att få jobba, så hade de förväntat sig mer.
– Det som gör mig ledsen är att andra drar personliga fördelar av deras önskan att få jobba och göra rätt för sig.
Ronny Karlsson, ombudsman på Byggnads Väst, känner till händelsen och han är glasklar i sin bedömning.
– Det är fråga om ett rent utnyttjande. Det är bedrövligt att någon behandlar människor på det här sättet. Att det är en kommunpolitiker gör det möjligen ännu värre, då man borde kunna förvänta sig att han känner till vilka regler som gäller.
Enligt Ronny Karlsson borde det vara möjligt att i efterhand reglera löneutbetalningar för det utförda arbetet och även betala skatt enligt regelverket.
Vad skulle ha gjorts för att undvika att en sådan här situation uppstår?
– I inledningsskedet borde man ha skrivit ett anställningsavtal. En kontakt borde även ha tagits med Skatteverket.