Annons

Bonde bytte korna mot grön näring

De nya bönderna är på frammarsch. En av dem är Stig Fagersson i Trädet. I ladugården har han bytt ut korna mot pelletsbrännare och solfångare. Det är bland annat skogsböndernas bioenergi han vill sprida vidare.
Ulricehamn • Publicerad 9 januari 2008
Ett minne av mjölkproduktionen, en maskinmjölkningsdel som blivit lampa.
Ett minne av mjölkproduktionen, en maskinmjölkningsdel som blivit lampa.Foto: 
Ut med korna och in med pelletskaminer och solfångare. Så kan det se ut hos vår nya sorts bönder. Stig Fagersson i Trädet är en sådan.
Ut med korna och in med pelletskaminer och solfångare. Så kan det se ut hos vår nya sorts bönder. Stig Fagersson i Trädet är en sådan.Foto: Göran Jakobsson

Stig Fagersson på Ryninga Västergården i Trädet är bara en av de sjuhäradsbor som i fjol slutade med mjölkproduktion. Sammanlagt var det bortåt 30 mjölkproducenter som gjorde sig av med sina besättningar.

Samtidigt utökade flera bönder sina mjölkbesättningar, så totalt finns idag nästan lika många kor på de 223 fortfarande existerande mjölkgårdarna, som tidigare.

Annons

– Men lantbruksanknytningen blir kvar. I vissa fall är det äldre bönder som helt lägger av och låter grannarna arrendera eller köpa gården. I andra fall ändra man bara inriktning på gården. Sedan finns också de som satsar mpå något helt nytt inom den gröna näringen, säger Carl-Olov Holmström i Od, allt i allo inom LRF.

Till de senare hör alltså Stig Fagersson. Han har med nysatsningen gjort en hel cirkel och är lite åter där han en gång började. Han är född på Västergården i Trädet men utbildade sig till styr- och reglermekaniker i Trollhättan. Han har jobbat med bland annat försäljning på Flygmotor i Trollhätta, Monsun-Tison i Borås och med microvågsugnar från Kölingared.

1978 tog Stig Fagersson med hustru Inger över Stigs föräldragård. Pappan avrådde men det blev så ändå och i nästan 30 år kom det att bli mjölkproduktion på gården. De senaste åren jobbade stig ihop med Krister Söderblom och de hade 57 mjölkkor och det var så många man kunde ha.

Redan tidigare hade makan Inger startat egen verksamhet på gården. Först hade hon ett bageri, men när hon drabbades av mjölallergi fick det bli något annat. Det blev Västergårdens friskvård med badtunna, pensionatsverksamhet, rumsuthyrning med mera.

Nu är det alltså maken Stigs tur att satsa på något nytt. Stig är ordförande i LRF:s kommunkrets och han har även hand om fastigheterna i Redvägs pastorat.

– Mitt stora intresse har alltid varit förnyelsebar energi och hur man skapar en hållbar utveckling för miljön. Så därför sålde jag de sista djuren i mitten av september. Jag har sedan utbildat mig till försäljare och installatör av pelletskaminer, pannor och solfångare, säger han.

I ladugården har han gjort en visningshall för sina pannor med tillbehör. Denna hall går även att utnyttja som kurslokal och konferensrum. Den är utsmyckad med ett antal tavlor som visar de djurslag som funnits på gården. Det är Stigs svägerska Kerstin Jormeus som målat dem,

– Detta ska bli spännande med detta nya. Skönt är att jorden fortsätter att brukas och förhoppningsvis får jag mer tid till vår 50 hektar stora skog. Och korna tror jag inte jag saknar så länge det finns andra djur häromkring, säger han.

På invigningsdagen berättade även Olof Arkelöv om biobränsle, Björn Leuchovius om solfångare och Veronica Lindeberg om kommuns energibidrag och liknande.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons