TT-Utrikes

Var tionde gymnasielektion missas i Danmark

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Frånvaron för danska elever i gymnasieskolan var 9,1 procent skolåret 2017/2018, uppger Jyllands-Posten. Det är stora skillnader mellan olika skolor, där Frederiksberg HF Kursus har hela 21,1 procent frånvaro, medan Mariagerfjord Gymansium i Hobro kan stoltsera med endast 5,9 procent.(TT)

Frånvaron för danska elever i gymnasieskolan var 9,1 procent skolåret 2017/2018, uppger Jyllands-Posten.

Det är stora skillnader mellan olika skolor, där Frederiksberg HF Kursus har hela 21,1 procent frånvaro, medan Mariagerfjord Gymansium i Hobro kan stoltsera med endast 5,9 procent.

Utbildningsminister Merete Riisager tycker att frånvaron är för hög.

– Vi kan ju se att en del gymnasier lyckas att ligga mycket lägre, och för mig ser det ut som att det är möjligt. Jag vill gärna ned till omkring sju procent, säger hon till tidningen.

En ny regel har införts, som innebär att eleven får frånvaro för hela lektionen om den kommer för sent, men hur det slår i frånvarostatistiken får framtiden utvisa. Regeln har kritiserats av både elever och skolorganisationer. Eleverna har pekat på att hårdare straff inte leder till lägre frånvaro, och från skolhåll anser man att det bör vara upp till det enskilda gymnasiet att hitta sina egna verktyg.