Annons
Nyheter

Fattiga väljare hoppas på fina "priser"

Presidentvalet i Venezuela avslutas nu. President Nicolás Maduro väntas bli omvald, inte minst på grund av omstridda metoder som att röstande fattiga med ransoneringskort utlovas fina "priser". Presidentvalet pågick klockan 06-18 lokal tid, vilket innebär till midnatt svensk tid.(TT)
Publicerad 20 maj 2018

Presidentvalet pågick klockan 06-18 lokal tid, vilket innebär till midnatt svensk tid. Nicolás Maduro och den starkaste motkandidaten Henri Falcón har legat ganska jämnt i opinionsmätningar, men Maduro väntas ändå ta en lätt seger.

Presidenten har bland annat förbjudit två av sina största konkurrenter att ställa upp och valkommissionen är lojal mot honom och PSUV, landets socialistparti. Inga oberoende observatörer är på plats.

Annons

Stora delar av oppositionen har valt att bojkotta valet och beskriver det som en kröning av en diktator.

Har ransoneringskort

Utanför flera vallokaler har fattiga venezuelaner köat vid röda tält. Under valrörelsen lovade Nicolás Maduro att de som kom till tälten med sina ransoneringskort, så kallade faderlandskort, skulle kunna vinna ett "riktigt bra pris". I tälten skannar folk sina kort innan eller efter att de har röstat.

Röstande säger till nyhetsbyrån Reuters att de hört att man ska få flera miljoner bolivarer - vilket i och för sig bara motsvarar några svenska tior enligt kursen "på gatan" - om man röstar.

Andra tolkar det som att man kan bli av med sina matransoner eller bidrag om man inte skannar korten vid vallokalerna.

Enligt Henri Falcóns koalition har de röda tälten placerats utanför fyra av fem vallokaler i landet. Valmyndighetens chef Tibisay Lucena säger att tälten måste stå minst 200 meter från vallokalerna och att Nicolás Maduro lovat henne att inga faderlandskort kommer att skannas där.

Maduro i Caracas

Men utländska mediers reportrar såg att det skannades kort på flera håll, och att 200-metersgränsen inte heller respekterades - i själva vallokalen där Maduro själv röstade stod det röda tältet inne på den skola som också utgjorde röstplats.

””

Nicolás Maduro har återkommande hävdat att han och Venezuela är ett offer för ekonomisk krigföring från den konservativa oppositionen i konspiration med USA.

USA meddelar under söndagskvällen att landet inte kommer att godta någon form av valresultat. I stället överväger man att belägga Maduro-regimen med ytterligare sanktioner.

Annons

Tidigare protester

Venezuela har tidigare skakats av våldsamma demonstrationer, senast under sommaren 2017. Efter det har Maduros regering slagit till hårt mot oppositionen. Både borgmästare och studentaktivister har fängslats. Många oppositionella har nu lämnat landet och inför dagens val har ledarna för ungdomsorganisationerna meddelat att de kommer att hålla sig borta från gatorna.

Den venezolanska ekonomin befinner sig sedan flera år tillbaka i en katastrofal tillbakagång. Under 2016 krympte landets ekonomi med 16,5 procent, enligt USA:s finansinspektion.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons