TT-Utrikes

Diplomatisk fejd mellan USA och Venezuela

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA har beordrat två högt uppsatta venezuelanska diplomater att lämna landet. Detta som svar på Caracas utvisningsorder mot USA:s chargé d'affaires Todd Robinson och en annan amerikans toppdiplomat.(TT)

USA har beordrat två högt uppsatta venezuelanska diplomater att lämna landet. Detta som svar på Caracas utvisningsorder mot USA:s chargé d'affaires Todd Robinson och en annan amerikans toppdiplomat.

Bråket har utlösts av USA:s beslut om utökade sanktioner mot Venezuela, som reaktion på att president Nicolás Maduro vann ytterligare en mandatperiod i söndagens ifrågasatta val. Maduro svors in för ytterligare en sexårsperiod på torsdagen.

De nya sanktionerna innebär bland annat att det blir svårare för Venezuela att sälja statliga tillgångar. Även EU överväger sanktioner mot landet.

Maduro har lovat att lägga fram bevis för att de utvisade USA-diplomaterna varit inblandade i en politisk, militär och ekonomisk "sammansvärjning" mot hans regering, anklagelser som Robinson avfärdar.

Venezuela lider under en allt djupare ekonomisk kris, med brist på mat och mediciner och hyperinflation som spås nå 13 800 procent i år.