TT-Utrikes

Två dygn på tronen - redan kränkt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Thailändsk polis har gripit en man misstänkt för att ha kränkt monarkin i landet - det första fallet av majestätsbrott sedan den nye kungen Maha Vajiralongkorn tillträdde i torsdags, enligt människorättsorganisationer i landet.(TT)

Thailändsk polis har gripit en man misstänkt för att ha kränkt monarkin i landet - det första fallet av majestätsbrott sedan den nye kungen Maha Vajiralongkorn tillträdde i torsdags, enligt människorättsorganisationer i landet.

Den misstänkte ska enligt jurister som företräder honom ha lagt ut en länk på Facebook till ett porträtt som BBC gjort över den nya kungen, på thailändska.

– Den här länken delades många gånger. Vi ifrågasätter varför just han valdes ut. Det skulle kunna vara för att han tidigare arrangerat protester mot militärjuntan, säger Anon Chawalawan vid organisationen Ilaw.

Thailand har mycket stränga lagar om majestätsbrott. Förra året dömdes exempelvis två personer till 25 respektive 30 års fängelse för Facebookinlägg som ansågs förolämpa monarkin.