TT-Utrikes

Sydsudans armé delvis skyldig till våldtäkter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sydsudans armé SPLA kan delvis hållas skyldig för massvåldtäkterna på över 100 kvinnor och flickor norr om staden Bentiu i slutet av förra året, enligt en FN-rapport.(TT)

Sydsudans armé SPLA kan delvis hållas skyldig för massvåldtäkterna på över 100 kvinnor och flickor norr om staden Bentiu i slutet av förra året, enligt en FN-rapport.

Flera olika organisationer, bland dem Läkare utan gränser, rapporterade om vågen av våldtäkter i det regeringskontrollerade området. Offren attackerades av unga, okända män när de till fots var på väg mot ett centrum för matdistribution i staden. Förutom våldtäkter utsattes kvinnorna för rån och misshandel.

"Samlad bevisning tyder på att förövarna i Bentiuområdet är män som har möjlighet att komma och gå inom SPLA", lyder det i rapporten från den FN-kommission som utreder våld i Sydsudan.

Förövarna identifieras som beväpnade, kriminella unga män samt nuvarande och för detta armésoldater. Men det finns enligt kommissionen inga bevis för att våldtäkterna ska ha varit organiserade eller beordrade.