Annons
Nyheter

Svenska elever i London tar brexit med ro

Brexitprocessen är inne i ett avgörande skede och många av de över hundratusen svenskarna i Storbritannien är oroliga för framtiden. På svenska skolan i London räknar man med mer byråkrati efter EU-utträdet - men eleverna är inte särskilt stressade.(TT)
Publicerad 15 december 2018

Oron inför brexit har gått i vågor efter folkomröstningen sommaren 2016. Värst var det i början, enligt Annika Simonsson Bergqvist, rektor på svenska skolan i London sedan drygt tre år tillbaka.

””

Hundra dagar kvar

Annons

Fejkade nyheter har emellanåt blåst upp stämningen, bland annat uppgifter om att EU-medborgare ombetts förbereda sig för deportation av brittiska myndigheter, enligt rektorn. Och med snart bara hundra dagar kvar till 29 mars, då britterna ska lämna EU, har medierapporteringen tagit fart igen.

””

För skolans del ser Bergqvist Simonsson begränsade effekter, eftersom den redan är underställd brittiska myndigheter som brittisk privatskola som drivs som stiftelse. Möjligen väntar mer administration, om det införs nya krav på uppehållstillstånd för utbytesstudenter.

Trots den heta debatten är brexitdiskussioner bland eleverna inte särskilt vanligt, enligt 15-åriga Carl Malachy Mouton-Manhem, som går första året på ekonomisk linje.

””

"Inte lika orolig längre"

Mouton-Manhems föräldrar kommer från Sverige och Zimbabwe och han har, med dubbelt medborgarskap, bott i England i hela sitt liv. Efter gymnasiet är det Sverige som gäller.

””

Klasskamraten Tom Söderström, uppvuxen i Täby, har bott fyra år i London och har bara svenskt medborgarskap. Han planerar att plugga vidare i Storbritannien och räknar med att brexit innebär att han och de andra i familjen måste söka uppehållstillstånd.

””

Varken Söderström eller Mouton-Manhem känner att de behandlas annorlunda nu, jämfört med före brexitomröstningen, när de rör sig bland britter.

TT: Känner ni att ni måste ta ställning eller kan ni vara neutrala i brexitfrågan?

””
””

Brittisk krasch ut ur EU

Hur processen kring EU-skilsmässan slutar är svårt att avgöra i nuläget. I debatten talas om allt från brexit utan utträdesavtal - vilket över natten skulle göra Storbritannien till vilket tredje land som helst gentemot EU-länder som Sverige - till en ny folkomröstning som kan sluta med att britterna stannar i EU.

Annons

På svenska regeringskansliet pågår förberedelser för alla tänkbara scenarion. Stökigast vore en brittisk krasch ur EU.

””

Utan åtgärder skulle krav på uppehållstillstånd för boende och visum för besökare införas över natten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons