TT-Utrikes

Serber vinnare i testikeltillagning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En udda mattävling gick under lördagen av stapeln på den serbiska landsbygden. Lag av blandad kompott, alltifrån grupper av vänner till professionella kockar, deltog i den femtonde upplagan av "Världsmästerskapen i testikeltillagning".(TT)

Vårrullar, ratatouille och curry var några av rätterna på menyn - alla rätter med den lilla twisten att de måste innehålla djurtestiklar.

Kokkärl sattes upp i skogen där maten tillagades över öppen eld. De gråaktiga testiklarna skulle kunna avskräcka vissa personer, men deltagarna var nästan poetiska över råvarans kvaliteter.

– Det fanns vissa riktigt intressanta smakkombinationer. Vinnaren var jättebra, verkligen fantastisk, säger Philomena O'Brien, en australiska som ingick i den tre personer stora juryn som blindtestade mat från nära 20 lag.

– Att välja de bästa kulorna är ett rätt stort ansvar, säger hon med ett leende.

Ett lokalt serbiskt lag kröntes till vinnare i skenet av fyrverkerier som smattrade mot himlen. De slog både ett par japanska currygastronomer och ett franskt lag, där en av personerna äger en restaurang i Paris.

24-årige Milos Kojanic yppar inte ett ord om vad som gjorde hans lag till segrare.

– Det är en hemlighet.