TT-Utrikes

Regeringen befarar dödligt våld i Paris

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den franske presidenten Emmanuel Macron och hans regering har flera gånger böjt sig för att försöka bromsa den protestvåg som sveper över landet. Nu befarar den dödligt våld i protester i helgen och omkring 65 000 poliser och annan personal skickas ut för att upprätthålla säkerheten.(TT)

Redan har scenerna från förra helgens upplopp i Paris chockat nationen, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna i sammandrabbningar med polisen. Oroligheterna var de värsta sedan studentrevolten 1968.

Nu varnar franska myndigheter för nya stora våldsamheter vid de protester som planeras på lördag. En källa vid Macrons kansli säger att underrättelse talar om att hårdföra delar av proteströrelsen kommer att ta sig till huvudstaden för att "vandalisera och döda".

Enligt premiärminister Édouard Philippe ska cirka 65 000 poliser och annan säkerhetspersonal försöka upprätthålla ordningen runt om i Frankrike i helgen.

Flera veckor

Gula västarnas (Gilets jaunes) protester har skakat Frankrike i flera veckor. Vägar och bränsledepåer har blockerats, hundratals personer har skadats och fyra har dött till följd av olyckor.

Philippe klargjorde på onsdagen att regeringen är redo för dialog och visar det genom att helt slopa planerna på skattehöjning på bränsle i statsbudget för 2019.

Det var ytterligare en tvär omsvängning och en effekt av ilskan i proteströrelsen. Ett tidigare försök att lugna känslorna - på tisdagen - sköt regeringen upp höjningen i sex månader, till halvårsskiftet nästa år.

Under den senaste helgens demonstrationer blev Triumfbågen i Paris nedklottrad. Nu klargör myndigheterna att turistattraktionerna Eiffeltornet, museerna Louvren och Orsay, två operor samt palatset Grand Palais ska hållas stängda av säkerhetsskäl på lördag.

"Alla åtgärder"

Mycket av ilskan, som började som en protest mot just bränsleskattehöjningen, har svängt över till en allmän protest mot Macron med övergripande argument om att han tar från de fattiga och ger till de redan rika.

Finansminister Bruno Le Maire sade på torsdagen att han är redo att lägga fram satsningar som gynnar de ekonomiskt utsatta.

i ett eko av det säger Édouard Philippe att han kan tänka sig att lägga fram förslag som hjälper de sämst betalda i arbetslivet.

– Jag är redo att titta på alla åtgärder som hjälper till att höja lönen för dem som ligger på minimilönen utan att göra alltför stor skada på vår konkurrenskraft och våra företag.