TT-Utrikes

Oppositionspolitiker dömd till fängelse

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En domstol i Kongo-Kinshasa har dömt oppositionspolitikern Franck Diongo till fem års fängelse, uppger advokaten Georges Kapiamba. Diongo är ledare för partiet MLP och dömdes för att ha frihetsberövat tre soldater under våldsamma protester förra veckan i huvudstaden Kinshasa.(TT)

En domstol i Kongo-Kinshasa har dömt oppositionspolitikern Franck Diongo till fem års fängelse, uppger advokaten Georges Kapiamba.

Diongo är ledare för partiet MLP och dömdes för att ha frihetsberövat tre soldater under våldsamma protester förra veckan i huvudstaden Kinshasa.

Kapiamba säger att Diongo inte kunde försvara sig på grund av vacklande hälsa och anser att domen är politiskt motiverad, vilket regeringen nekar till.

Domen kommer samtidigt som oppositionsblocket och representanter för president Joseph Kabila säger sig närma sig en överenskommelse för hur Kabila ska överlämna makten, i samband med att en ny president valts. Valet skulle ha hållits i november, men har skjutits upp till april 2018.

Oppositionen hävdar att Kabila försöker klänga sig fast vid makten, medan regeringen hävdar att det blivit förseningar i registreringen av röstberättigade.