TT-Utrikes

Mitt i brexitkaoset - i dag avgörs Mays öde

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Efter rekordnederlaget i parlamentets brexitomröstning väntar en misstroendeomröstning för Storbritanniens premiärminister Theresa May i dag. Om hon överlever den har hon några dagar på sig att ge besked om hur landet ska gå vidare med utträdet ur EU.(TT)

Det blev ett rungande nej när parlamentet på tisdagskvällen röstade om Mays förslag till utträdelseavtal med EU. Röstsiffrorna landade på 432 mot och 202 för.

Aldrig tidigare har en brittisk regering förlorat så stort i en parlamentsomröstning.

– Hon har förlorat det här husets och folkets förtroende, sade oppositionsledaren Jeremy Corbyn efteråt och krävde en misstroendeomröstning.

En sådan ska hållas redan på onsdagseftermiddagen.

– Jag hyser inga tvivel om att premiärministern kommer att vinna. Sedan kan hon fokusera på att försöka tröska fram något med EU och parlamentsledamöterna, säger konservativa partiets viceordförande James Cleverly till Reuters.

"Vill inte ha nyval"

Även analytiker som TT har talat med tror att May klarar omröstningen, som är schemalagd till i kväll.

– Den kommer hon sannolikt att vinna eftersom Torypartiet inte vill ha bort henne. De vill ju inte ha nyval, säger Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Om May behåller makten måste hon senast på måndag berätta för parlamentet hur regeringen ska gå vidare med utträdet ur EU. En av hennes talespersoner säger till Reuters att hon fortsatt räknar med att Storbritannien lämnar unionen den 29 mars. Det spekuleras dock om andra utvägar, som en ny folkomröstning, ett snabbt omförhandlat utträde på annat vis eller ett helt avtalslöst utträde.

"Risken för ett oordnat brittiskt utträde har ökat", konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande där han lovar fortsatta EU-förberedelser för ett sådant scenario.

"Tungt nederlag"

– Det är väldigt tajt nu och enligt brittiska medier misstänker även ministrar som är för brexit att det kommer att behöva vara en förlängning av den här deadlinen. Inte en jättelång förlängning, kanske bara några veckor, men för att hinna med lagstiftningen, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Det gamla förlustrekordet i det brittiska parlamentet innehades av Labourpremiärministern Ramsay MacDonald vars regering i oktober 1924 förlorade med 166 rösters marginal och därefter avgick.

– Omfattningen av nederlaget för regeringens förslag är större än vad många hade förväntat sig. Det är ett riktigt tungt nederlag, säger Nicholas Aylott.