TT-Utrikes

Milslång marsch för fred i Afghanistan

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Med skavsår och hunger som följeslagare vandrar en grupp människor mil efter mil genom det krigshärjade Afghanistan med ett efterlängtat krav: Fred! När de började sin marsch i maj var de bara nio personer.(TT)

När de började sin marsch i maj var de bara nio personer. Men längs vägen har flera anslutit sig till gruppen som nu består av ett femtiotal människor, enligt organisatörerna.

Vandringen utgick från provinsen Helmand i söder, ett starkt fäste för talibanerna som sedan länge bedriver ett uppror mot regeringen. Gruppen hoppas nå huvudstaden Kabul, omkring 70 mil från Helmand, innan fastemånaden ramadan avslutas i slutet av veckan.

Kräver vapenvila

Där hoppas de få audiens hos afghanska ledare för att framföra sina krav på fred.

– Vi är trötta på det här kriget och all blodspillan, säger Zindani, en av marschens deltagare, i samband med att gruppen anlänt till Ghazni, huvudstad i provinsen med samma namn.

– Båda sidor borde sätta sig ner tillsammans för fredssamtal. Vi vill ha en permanent och hållbar fred.

Gruppen vill till att börja med se ett eldupphör - ett längre sådant än det som regeringen och talibanerna kommit överens om och som enbart ska gälla under den stundande högtiden id al-fitr - och kräver även en tidsplan för tillbakadragandet av utländsk trupp ur landet.

"Må freden blomma"

Till en början väckte deras plan att gå hela vägen till Kabul löje. Men sedan de visat sig mena allvar, och nu är mindre än 20 mil från målet, möts de av ett växande stöd i det krigströtta landet. Många lokalbor kommer förbi med mat och dryck när de passerar, och på sociala medier hyllas initiativet.

"Må Allah belöna er med paradiset för varje steg ni tar för fred. Må freden blomma i varje del av vårt land", skriver en Facebook-användare vid namn Hamidullah.

Vandringen, som beskrivs som den första i sitt slag i Afghanistan, föddes ur en sittprotest i Lashkar Gah som hölls efter att staden utsatts för en bilbombsattack i slutet av mars.

Men då talibanerna och regeringsstyrkorna fortsatte sina strider beslutade några av demonstranterna alltså att ta sitt budskap hela vägen till landets högsta ledare i huvudstaden.