TT-Utrikes

McMaster åker ut - John Bolton kliver in

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster avgår. Han ersätts av John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör. Bolton, 69, har beskrivits som en "hök" som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland.(TT)

Bolton, 69, har beskrivits som en "hök" som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland.

– Jag har mitt sätt att se på saker. Jag är säker på att jag kommer att få en chans att framföra det till presidenten, säger Bolton till Fox News.

Tredje rådgivaren

I en intervju med Sky News säger han att "USA och väst står inför många hot".

– Det är viktigt för USA att skydda den civila befolkningen, skydda sina allianser, skydda sin ekonomi, så det kommer att finnas mycket att göra, säger Bolton.

– Som de gamla romarna brukade säga: Si vis pacem, para bellum - Om du vill ha fred rusta för krig.

Bolton blir Trumps tredje nationelle säkerhetsrådgivare inom 14 månader.

Många har lämnat

Tillkännagivandet kommer bara dagar efter att Trump sagt att utrikesminister Rex Tillerson ersätts av Mike Pompeo, som även han förespråkar en tuff hållning mot Iran. En av anledningarna, enligt Trump själv, var att han och Tillerson haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran.

Bolton kommer att tillträda inom kort, meddelar Trump på Twitter.

"Jag är mycket tacksam för general H R McMasters insats. Han har gjort ett enastående jobb och kommer alltid att vara min vän. Det officiella skiftet sker den 9 april", skriver Trump.

Hög personalomsättning har präglat Donald Trumps premiärår i Vita huset. Närmare 40 personer har sparkats eller hastigt lämnat viktiga poster sedan han tog över presidentämbetet i januari i fjol. Några av de mest framträdande namnen är Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare, James Comey, chef för den federala polisen FBI och Steve Bannon, chefstrateg.