Annons
Nyheter

May talar brexit i Florens

Önskemål om en övergångsperiod och löften om kompensation för bortfallna budgetmedel lär ingå när Theresa May talar brexit. På klassisk mark i Florens ska Storbritanniens premiärminister lägga ut sin linje kring utträdet ur EU.(TT)
Publicerad 22 september 2017

I 1200-talsbasilikan Santa Maria Novella väntas May ta till orda strax efter klockan 15 i eftermiddag.

"Storbritanniens utträde ur EU är oundvikligen en svår process. Det är i allas vårt intresse att våra förhandlingar blir lyckade", ska premiärministern säga enligt de delar av talet som redan släppts ut på förhand.

Annons

"Världens ögon är riktade mot oss, men om vi kan vara påhittiga och kreativa kring hur vi bygger vår nya relation, så tror jag att vi kan vara optimistiska om den framtid vi kan bygga för Storbritannien och EU", heter det enligt bland andra nyhetsbyrån Reuters.

Miljardlöfte?

Det som det framför allt talats om på förhand är att May väntas ta upp behovet av en tvåårig övergångsperiod efter utträdet i mars 2019. Under den tiden ska britterna och brittiska företag ha fortsatt tillgång till EU:s inre marknad.

I gengäld utlovar britterna fortsatta inbetalningar till EU för ungefär 20 miljarder pund - drygt 215 miljarder svenska kronor.

Pengarna ska bland annat ges för att garantera att inga andra EU-länder ska drabbas av det hål i den nuvarande EU-budgeten som skulle kunna orsakas av ett direkt brittiskt utträde.

Det är dock fortsatt oklart om hur tydlig May tänker vara med summan.

"Det vore överraskande om Theresa May själv nämner en siffra. Det är inte hennes stil och alla siffror kommer att bli föremål för långa förhandlingar", konstaterar BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg.

Ingen slutnota

I de 20 miljarderna ingår samtidigt inte ersättning för andra kostnader som EU är ute efter: exempelvis i form av pensionspengar och andra långsiktiga åtaganden som gjorts under det brittiska EU-medlemskapet.

Hittills har varken EU eller Storbritannien velat ge några officiella siffror på vad en rättvis "utträdesavgift" bör uppgå till. Inofficiella EU-uppgifter har ändå talat om att unionen vill ha någonstans mellan 60 och 100 miljarder euro (motsvarande mellan 570 och 950 miljarder svenska kronor).

””
””
Annons

Runda nummer fyra

Talet hålls omedelbart inför den fjärde förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien som inleds i Bryssel på måndag. Från EU-håll har funnits en tydlig frustration över vad man ansett vara alltför otydliga besked från britternas sida.

På förhand fanns förhoppningar om att EU:s stats- och regeringschefer vid sitt nästa ordinarie toppmöte (den 19-20 oktober) skulle kunna ge klartecken för att även inleda förhandlingar om vilken sorts relation som ska gälla efter 2019.

Men så länge som själva skilsmässodiskussionerna går trögt ser det svårt ut.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons