TT-Utrikes

Mai-mai-rebeller dödade i Kongo-Kinshasa

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Rebeller attackerade en av FN:s fredsbevarande styrkor i östra Kongo-Kinshasa på fredagen. Vid attacken dödades två av rebellerna medan två FN-soldater ådrog sig lindrigare skador. Det var ett 30-tal medlemmar ur milisgruppen Mai-Mai som gick till angrepp mot FN-soldaterna vid fredagens attack.(TT)

Rebeller attackerade en av FN:s fredsbevarande styrkor i östra Kongo-Kinshasa på fredagen. Vid attacken dödades två av rebellerna medan två FN-soldater ådrog sig lindrigare skador.

Det var ett 30-tal medlemmar ur milisgruppen Mai-Mai som gick till angrepp mot FN-soldaterna vid fredagens attack. Mai-Mai beväpnades av myndigheterna efter det andra Kongo-kriget 1998-2003 som skydd mot invasion från Uganda och Rwanda, och många av miliserna har behållit vapnen.

Kongo-Kinshasa har plågats av korrumperade härskare och brutala miliser både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960. Den sittande presidenten Joseph Kabilas ovilja att lämna ifrån sig makten när hans mandat upphörde i december förra året har i de östra delarna av landet lett till ytterligare osäkerhet och våld från olika milisgrupper.