TT-Utrikes

Kungens syster riskerar fyra år

TT-Utrikes Artikeln publicerades

För första gången sedan monarkins återinförande 1975 ställs en medlem i Spaniens kungafamilj inför rätta. Kung Felipe VI har gjort vad han kunnat för att distansera sig från sin åtalade syster, Cristina de Borbón. Det är en snårig rättegång som inleds i Palma de Mallorca på måndag.(TT)

Det är en snårig rättegång som inleds i Palma de Mallorca på måndag. 18 misstänkta ska ställas till svars i en korruptionshärva där skattebetalarnas pengar smusslats undan och gömts utomlands, rapporterar spanska medier.

Men allt fokus är på den tidigare handbollsstjärnan Iñaki Urdangarin, 47 år, och hans fru Cristina, 50 år. De är åtalade för att ha utnyttjat sin kungliga glans för att delta i myglet.

Iñaki Urdangarin riskerar upp till 19 års fängelse, medan prinsessan beskrivs som en passiv medbrottsling och därför som högst kan buras in i 4 år.

Men fallet är naturligtvis pinsamt för den 47-årige kungen, som tagit över tronen efter fadern Juan Carlos. Under den flera år långa korruptionsutredningen har han offentligt försökt hålla så mycket avstånd det går till storasyster Cristina, skriver medier i Madrid. Exempelvis fick hon inte komma på Felipes kröning i juni 2014.

Men att hon är sexa i den spanska tronföljden kan kungen inte göra något åt.